Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

19 läkare flyr från Sollefteå sjukhus: "Akutmottagningen kan inte öppna efter semestern"

I höstas påbörjades en läkarflykt från Sollefteå sjukhus. I september har 19 läkare slutat och Bo-Göran Widman, ordförande i Ångermanlands läkarförening säger att det inte längre finns personal att hålla akutmottagningen öppen. Och samma problem uppstår senare i höst i Örnsköldsvik.

Läs också: Fållbäck Svensson om läkarflykten: "Inte säkert att akuten kan öppna"

Nästa vecka, den 15 juli, sommarstänger akutmottagningen, (kirurgin och ortopedin), i Sollefteå. Meningen är att den ska hålla stängt till och med den 28 augusti, i sex veckor. Men Bo-Göran Widman tror inte att den kommer att gå att öppna igen.

– Inte utan vikarier. Men det har ännu inte gjorts några avrop, säger han.

Den 1 september kommer det bara att finnas 1,25 fastbakjourkompetent överläkare i allmän kirurgi i Sollefteå. Två månader senare, den 1 november, kommer det att se ännu sämre ut i Örnsköldsvik med bara en fast överläkare i allmänkirurgi. Därmed finns det heller inte i Örnsköldsvik någon möjlighet, enligt Bo-Göran Widman och Ångermanlands läkarförening, att hålla akutverksamheten för kirurgi och ortopedi öppen utan vikarier.

Enligt Widman är det införandet av länskliniker och långa avstånd till cheferna som ligger bakom läkarflykten. Och det är inte bara från Sollefteå sjukhus som läkarna flyr. De lämnar också Örnsköldsvik.

– Vi varnade redan i januari 2015 landstingetspolitiker och tjänstemän för att den nya organisationen skulle leda till läkarflykt. Nu har det hänt och det kommer att fortsätta. Länsklinikorganisationen fungerar inte. I Uppsala har man nyss tagit bort den och den är på väg bort i fler landsting, säger Widman.

Av de 19 läkare som slutar i Sollefteå flyttar en till Sundsvall. Resterande 18 har valt att gå till andra landsting.

– Det betyder att 100 år av vidareutbildning efter läkarlegitimation, som är bekostad av Västernorrlands läns landsting, nu går förlorad till andra landsting, säger Widman.

Läkarflykten började i höstas, när de första besparingsförslagen blev kända. De togs sedan tillbaka och det ”berömda” omtaget skulle göras. Något omtag tycker inte Bo-Göran Widman att det blev.

Istället har besluten delats upp. Så sent som vid senaste landstingsfullmäktige, den 30 juni, beslutades att den akuta ortopedin i Sollefteå ska avvecklas. I Sollefteå ska man istället ägna sig åt planerad ortopedi. Alltså operera planerade proteser.

Utan den akuta ortopedin är arbetsplatsen inte längre lika intressant och det blev på något sätt droppen om fick bägaren att rinna över, läkarflykten tilltog.

– Beslutet har lett till att det endast kommer att finnas tre fasta ortopeder kvar i höst i Sollefteå. Även i Örnsköldsvik, där man skulle ta hand om all frakturkirurgi från Ådalen, ska ortopedläkare sluta,säger Widman.

En av grundtankarna med att inrätta en avdelning för planerad ortopedi i Sollefteå är att kunna operera patienter inom garantitiden och inte behöva skicka dem utomläns. Ångermanlands läkarförening hade ett eget förslag som innebar att man öppnade för 100 planerade operationer i Sollefteå och lika många i Örnsköldsvik, utan att någon akutortopedi avvecklades. Men det förslaget vann inget gehör alls.

– Man kan då undra om denna omorganisation är värt priset? Ångermanlands läkarförening tror att detta kommer att leda till ökade stafettläkarkostnader samt kraftigt försämrad arbetsmiljö för de läkare som är kvar. Men även längre köer samt sämre service till våra patienter, säger Bo-Göran Widman.

Några beslut att ta bort akut traumakirurgi vid Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus har inte tagits. Men enligt Bo-Göran Widman blir det konsekvensen av de beslut som redan fattats.

– Man kan inte ta hand om akuta traumapatienter om den akuta ortopedin försvinner, de är beroende av varandra, säger han.

Ångermanlands läkarförening har varit väldigt tydliga under hela den här processen. Men deras argument har ingen brytt sig om

– Man tycker att det finns för många sjukhus och det finns olika sätt att lägga ner verksamheten. Ett är att göra arbetsmiljön så dålig att personal inte vill vara kvar. Då behövs inga politiska beslut, säger han.

Bo-Göran Widman har arbetat i Sollefteå sedan 1982. Under de 34 åren har han aldrig varit om något liknande det som pågår nu.

– Det är väldigt bekymrande och jag tycker att det är viktigt att alla som bor i Ådalen får reda på hur det ligger till. Det här har nog gemene man ingen aning om, säger Bo-Göran Widman.

Läs också: Personalen ville lösa sommarbemanningen i Sollefteå.