Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 års fängelse för mord föreslås

Annons

Regeringen vill ha skärpta straff för mord. Tidsbestämda straff i upp till 18 år ska kunna dömas ut för mord och vissa andra brott. Ett förslag om detta skickades på torsdagen till Lagrådet. Samtidigt vill regeringen behålla möjligheten att döma till livstid för mord.

I dag är det högsta tidsbestämda straffet för ett enstaka brott fängelse i tio år. För mord och ett antal andra brott får även fängelse på livstid dömas ut.

Straffskalan för mord innehåller alltså bara två alternativ i dag, nämligen fängelse i tio år eller på livstid. Förslaget om ett straffmaximum på 18 år ska också gälla för grov mordbrand, grovt sabotage, grovt spioneri, folkrättsbrott, folkmord och terroristbrott. Lagskärpningen är tänkt att träda i kraft den första juli 2009.

Justitieminister Beatrice Ask tror inte att straffskärpningen kommer att ha någon större avskräckningseffekt, eftersom de flesta mord begås i hastigt mod:

Socialdemokraternas Thomas Bodström, före detta justitieminister, välkomnar att straffskalan för mord nyanseras.

Bodström är däremot kritisk till att den nya straffskalan inte kommer att gälla mord som redan har begåtts, men som ännu är ouppklarade. Han hävdar att det inte skulle kunna betraktas som retroaktiv lagstiftning och stödjer sig på bedömningen som regeringens egen utredning gjort.

Bodström är också kritisk till att regeringen inte redan nu föreslår att preskriptionstiden för mord slopas.

Mer läsning

Annons