Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-åringarna säljer frukost – till Ö-viks turister: "Man lär sig prata med folk"

Alla vill väl ha färskt bröd till frukost. Så tänkte Evelina, Filip och Linnea. Nu säljer de nybakat bröd i Örnsköldsviks gästhamn till stadens turister.

Annons

– Jag tycker att det är jättebra när de kommer så här och man kan handla färskt bröd till kaffet på morgonen. Perfekt! säger Solweig Ivarsson från Göteborg, som har övernattat i Örnsköldsvik med sin husbil på väg till Luleå.

Hon köpte frukosten av de 17-åriga sommarlovsentreprenörerna Evelina Edin, Filip Westerström och Linnea Byström. Under skolåret drev de ett UF-företag och har under sommaren fortsatt som egenföretagare.

– Vi funderade på vad vi ville göra och kom fram till att vi ville hålla på med någonting med mat eller fika, säger Linnea Byström.

– Under den första veckan vi jobbade med det här hade vi en kickoff-vecka, en kurs, och då fick vi lära oss att vrida och vända på vår idé, och till slut kom vi fram till att det var det här vi ville göra.

Vardagsmorgnarna inleds med att hämta nybakat bröd som kommer från Edmarks bageri. Vid 8-snåret är de på plats i hamnen och på eftermiddagarna sköter de bokföring och tar nya beställningar.

Kollegan Filip Westerström rekommenderar andra att testa att driva egenföretag. Efter årets lärdomar kan han tänka sig att driva ett egenföretag även nästa sommar.

– Vi lär oss marknadsföring, bokföring, att hålla koll på våra kostnader och intäkter, man lär sig prata med folk och man lär sig att driva ett företag helt enkelt, säger han.

De har fått många positiva reaktioner från hamnens gäster.

– Vissa har ju med sig eget, men det är väldigt bra reaktioner och man får träffa mycket trevligt folk, säger Linnea Byström.

Egenföretagandet sker genom projektet Destination Jobb. Föreningen bildades 2014 och är ett samverkansprojekt mellan skola och arbetsgivare i Örnsköldsvik. Målet är att motivera och inspirera ungdomar med förhoppningen att på sikt sänka ungdomsarbetslösheten.