Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

14 månadslöner för den före detta länsmusikchefen

HÄRNÖSAND. 35 000 kronor i 14 månader. Det är innebörden i den överenskommelse som tecknats mellan den uppsagda länsmusikchefen och Västernorrlands landsting.
Men att han skulle ha fått sparken från sitt uppdrag som länsmusikchef, vill mannen inte hålla med om.

Annons

Det var i slutet av juni som den dåvarande länsmusikchefen i Västernorrland varslades om avsked med omedelbar verkan. Olovliga leasingbilar, otillåten alkoholrepresentation och felaktiga attester av notor låg till grund för avskedet.

"OFFER FÖR SYSTEMET"
I går offentliggjordes en överenskommelse mellanden före detta chefen och landstinget, som ger honom ett avgångsvederlag på 35 000 kronor i 14 månader.
Är du nöjd med avtalet?
Jag kom inte till Musik i Västernorrland för att få ett avgångsvederlag utan för att arbeta.
Men är du nöjd med de villkor som finns i överenskommelsen?
Det vill jag inte kommentera.
Borde fler personer ha fått gå?
Det är svårt att kommentera efter att ha ingått en sådan här överenskommelse.
Du har tidigare sagt att du upplever att du är ett offer för systemet och att dina chefer borde ta ett större ansvar. Hur upplever du det nu?
När man ser på Sverige i sin helhet är mitt fall bara ett exempel på hur det fungerar. Man blir ett offer för ett system snarare än för enskilda personers handlingar. Människor har så lite kontroll över infrastrukturerna. Vi är som celler i en kropp, men har inte kontroll över den. Jag ser ser min tillvaro både före och efter det som har hänt som Kafkaisk.

FEL SIGNALER
Han är kritisk bland annat till hur media har rapporterat om hans avgång från posten som länsmusikchef. Sparkad är ett ord som har använts flitigt i diskussionen, men det är ett ord som ger felaktiga signaler, anser han.
Om man läser den här texten noga så ser man att det är just en överenskommelse och det står ingenstans att jag är avskedad. Och jag har inte fått sparken. Rent tekniskt är det ingen skillnad, men det har ett symboliskt värde.
Vad ska du göra nu?
Jag har ett beställningsverk från en schweizisk kammaropera på ett libretto. Så snart jag kan ska jag flytta dit, eftersom jag även ska regissera operan. Jag skrev egentligen klart librettot i februari, men när jag läser det nu så ser jag att det som har hänt mig under den senaste tiden är samma sak som jag berättar om i librettot. Ibland undrar jag om man som konstnär inte beskriver sitt eget öde, vare sig man författar eller skriver musik.
Är du bitter?
Nej, jag blir aldrig bitter, jag blir bara arg, men sånt går över.
Har det hunnit gå över nu?
Nej, det har det inte.

FRIDA LUNDBERG

REDAKTIONEN