Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

14 000 kämpade för sjukhuset

Engagemanget för Sollefteå sjukhus är enormt.
Över 14 000 personer från både Sollefteå och Kramfors visade att manifestationens namn verkligen har sin grund – Ådalen reser sig.

Frågan är om det någon gång varit fler människor i en demonstration i Kramfors - sedan Ådalen 31.

När manifestationen drog i gång var det fortfarande köer på ett par mil med fordon på väg från Sollefteå till Kramfors. Och när demonstrationstågets tät nådde fram till torget hade de sista personerna i manifestationen inte hunnit lämna starten vid Kramfors IP.

Utan överdrift kan man säga att stämningen av nu eller aldrig var intensiv. Att det inte går att köra över en så massiv opinion.

Förtroenderådet inne på Kramm kan inte ha undgått att känna av slagorden "Ropen skalla - Sjukhus åt alla" rätt in i magen.

Arrangörer var Kramfors arbetarekommun, men den här gången gick partierna arm i arm. Enigheten var total från höger till vänster om att det handlar om solidaritet, att Ådalen inte får offras för det övriga länets skull. I täten gick till exempel Sollefteås förre kommunalråd Jan Näsström och nuvarande oppositionsrådet Bengt Sörlin (M), för dagen var de helt över ens

Tiotalet talare bidrog också till att höja pulsen.

Innan talarna började inträffade en talande incident. En man segnade ner och blev medvetslös på torget. Nu fanns det gott om sjukvårdsutbildad personal på plats som kunde ta hand om mannen och kalla på ambulans.

– Den mannen är på väg till sjukhuset nu, vilket tur att det finns, sa Eva Sköld, intensivvårdssköterska som var en av talarna.

Ett av de största jublen under talen på torget fick konferenciern Fredrik Högberg själv när han berättade att politikerna i förtroenderådet låst dörrarna in till Kramm, där de höll sitt möte.

– Men det betyder ju också att då kan de heller inte komma ut, slog han fast.

Att det var låst kunde en delegation från Aktionsgruppen Sollefteå framtidens akutsjukhus intyga. De gick efter manifestationen från torget bort till hotell Kramm för att överlämna manifestationens upprop.

Där poängteras att socialdemokraterna inför valet 2014 lovade att verka för att behålla tre fullvärdiga akutsjukhus i länet.

– Nu sitter ni och överväger på allvar att svika detta vallöfte till era väljare, vilket blir konsekvensen om tjänstemannaförslaget genomförs. I första hand kommer kvinnor, barn och äldre multisjuka att drabbas, sa gruppens talesman Mattias Rösberg från scenen.

Han poängterade också att förslaget innebär ett dråpslag mot näringslivets utvecklingsarbete i kommunerna.

– Vi kräver tre fullvärdiga akutsjukhus i länet som ni lovat oss. Hela länet ska leva.

På Kramm, där socialdemokraterns förtroenderåd sammanträder i helgen kom trion alltså inte in. Man kallade då på förstärkning från torget och helt plötsligt stod folkmassan och skanderade utanför hotellentrén. Till slut släppts Mattias Rösberg in och kunde överlämna uppropet.

Polisen kom till platsen också, men det hela gick ganska lugnt till. När uppropet väl var överlämnat lämnade folksamlingen Kramm och återvände hem.

Samtidigt står det nu klart att det här inte är slutet på protesterna. Aktionsgruppen för Sollefteå framtidens akutsjukhus har bestämt att det blir ytterligare en manifestation den 24 oktober. Då på sjukhusets hemmaplan,Sollefteå.

– Vi ger aldrig upp, säger de.

En repris av vår sändning av manifestationen finns tillgänglig här.