Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

13 sekunder kvar – då frälste Carey Leksand och sköt Modo till tredje raka hemmaförlusten

19.47. Det stod klockan på när Matt Carey klev fram för Leksand och sköt laget upp i serieledning.
Forwarden sänkte Modo – som föll på nytt i Fjällräven Center. 

Annons

Ett tungviktsmöte av både riktig rival- och toppkaraktär. Modo Hockey drabbade samman med Leksands IF i en klassisk annandagsbatalj. 

Leksand såg ut att ha dragit nytta av det lilla juluppehållet betydligt bättre än Modo. Laget satte hård press på sina motståndare på en gång. Modo fick stora bekymmer, fastnade i egen zon och hade oerhört svårt att bygga något eget spel. 

Efter 6.11 av den första perioden tog Leksand även ledningen. Som ett brev på posten. Mattias Ritola tog sig loss, åkte inåt i banan och hängde upp 1–0 i nättaket bakom Isak Wallin. Ett mål av högsta klass. 

Läs också: Modos långa målsvit – har gjort mål i 82 raka matcher

Modo fortsatte att ha det jobbigt. Hemmalaget hamnade på efterkälken och räddades flera gånger om av en skicklig målvakt i Wallin. Men ju längre tiden, ju mer fick Modo att säga till om. 

Efter att ha klarat av ett numerärt underläge gavs Modo en möjlighet i spel fem mot fyra sent. Då hittade Örnsköldsviksklubben en utomordentlig rytm. Med 18.59 på klockan fick Martin Röymark klubban på Tobias Ericssons skott. 1–1 var ett faktum. 

I den andra perioden såg Modo mycket mer stabilt ut. Laget låg bättre i sina positioner, bjöd inte Leksand på lika stora ytor och hade betydligt mer att komma med i chansväg. 

Leksand var dock inte ofarligt. Inte någonstans. Både Ritola, Alex Friesen och Oskar Lang hade fina lägen att ge laget ledningen på nytt. 

Efter 13.41 kom periodens kanske allra bästa chans. En enorm röra uppstod framför nyblivne Bingolottomiljonären, tillika Leksandsmålvakten, Tex Williamsson. Emil Molin var en hårsmån från att slå in 2–1, men Williamsson höll emot och kunde rädda flera försök att forcera in pucken. 

Mittakten innehöll, likt den första, mindre känslor än vad många hade räknat med. En viss irritation märktes av när Anton Karlsson åkte på Isak Wallin, men i övrigt lyste närkamperna med sin frånvaro. 

För Plus-kunder: Karlkvist fick lämna matchen efter otäck smäll – haltade av isen

Den tredje perioden kom att bli Modos bästa. Men det var inget som laget gladde sig det minsta åt när både den och lördagskvällen skulle summeras. 

Leksand skapade periodens första chans. Efter cirka tre minuter hittade Mattias Ritola Johan Porsberger. Isak Wallin svarade för en storartad räddning med sin plockhandske. 

Modo fick bättre och bättre koll på Leksand. Stängde ned anfallsförsöken och fick äga mer av pucken. Laget skapade dock inte särskilt många chanser av hög kvalitet.

Med 13.09 på klockan var Modo en hårsmån från att ta ledningen. Emil Molin drog till och pucken slog stenhårt i Tex Williamssons ribba. Ett tag såg den ut att vara inne, men reprisbilderna visade tydligt att den tog i ribban. ”Målet” dömdes bort efter videogranskning. Helt korrekt. 

De sista minuterna blev tajta och försiktiga. Matchen såg ut att gå mot förlängning. Men Matt Carey ville annat. I samband med en snabb spelvändning passade David Åslin fram nordamerikanen. Han sköt distinkt och pucken gick förbi Isak Wallin. 2–1 på tavlan. 19.47 på uret. Hemmapubliken trodde inte sina ögon. 

För Plus-kunder: Livebildspel: Se de bästa bilderna från mötet mellan Modo och Leksand

Modo tog en timeout i hopp om att få till en het kvitteringschans. Målvakten plockades ut. Leksand vann tekningen i mittzon. Martin Karlsson skickade in pucken i den övergivna buren. Spikade slutresultatet till 3–1. En osannolik avslutning som innebar full pott till dalmasarna. 

Modos tredje raka förlust i Fjällräven Center – på lite mer än en vecka. Laget, som har ytterligare lika många hemmamatcher i följd att se fram emot, ligger kvar på sjunde plats och står på 45 poäng. 

Leksand tar, i och med vinsten, över serieledningen från Timrå. Om än ytterst tillfälligt, kanske. Leksand har 54 poäng. Att jämföra med Timrås 52 pinnar. I morgon, onsdag, möter klubben från Medelpad Tingsryd på bortais. Värt att notera är att den hockeyallsvenska tabellen haltar en aning. 

För Plus-kunder: Känsloladdat mingel i Fjällräven Center: "Leksand förnedrade oss och det sitter som en dolk i själen"

Modo Hockey–Leksands IF 1–3 (1–1, 0–0, 0–2)

Första perioden: 0–1 (6.11) Mattias Ritola (Johan Porsberger, Daniel Bertov), 1–1 (18.59) Martin Röymark (Tobias Ericsson, Victor Öhman, spel fem mot fyra). Andra perioden:

Tredje perioden: 1–2 (19.47) Matt Carey (David Åslin), 1–3 (19.52) Martin Karlsson (Jon Knuts, spel fem mot sex).

Skott: 20–36 (9–12, 5–11 6–13).

Utvisningar: Modo: 2x2 minuter. LIF: 1x2 minuter.

Domare: Pierre Schilken.

Publik: 5 225. 

David Flatbacke-Karlsson