Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13 gripna i sudansk sammansvärjning

Annons

Tretton personer med bakgrund inom militären och säkerhetstjänsten har gripits i Sudan, enligt regimen misstänkta för att ha "uppviglat till kaos".

Underättelsetjänsten hävdar att det rör sig om en sammansvärjning.

Bland de gripna finns den före detta säkerhetstjänstchefen Salah Gosh. Sudans informationsminister uppgav enligt Reuters att de gripna bland annat är misstänkta för att ha "uppviglat till kaos" och spridit rykten om president Omar al-Bashirs hälsa.

Uppgifterna kom i en kort nyhetstext från ett mediecenter som står säkerhetstjänsten nära. Samtidigt såg vittnen stridsvagnar på Khartums gator.

Vid tvåtiden i natt såg jag, när jag passerade Obeid Khatim-gatan, stridsvagnar och fordon med militärutrustning och soldater. De kom söderifrån och fortsatte mot centrum, sade ett vittne.

Det sudanesiska mediecentret citerade en källa som sade att myndigheterna hade undersökt civila och militär personal som var knutna till komplotten.

Den här sammansvärjningen leds av några oppositionsledare, uppgav centret.

Senare under torsdagsmorgonen fanns inga tecken på att militären förstärkt sin närvaro i huvudstadens centrum.

Det senaste året har det flera gånger spekulerats om att den 68-årige al-Bashir, som styrt landet i 23 år, är allvarligt sjuk. Han ska vid två tillfällen ha opererats i Saudiarabien.

Mer läsning

Annons