Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

126 björnar i Norge

De två senaste åren har 126 björnar registrerats i Norge. Många av dem finns i Hedmark som gränsar till Sverige.

En ny kartläggning visar att Hedmark är de norska björnarnas favoritlän. År 2007 registrerades 55 björnar där. Björnstammen kan kartläggas med hjälp av DNA-prov från djurens avföring och päls - på så sätt kan man skilja de olika björnarna från varandra.

Men trots ett respektabelt antal björnar i Hedmark, Nord-Tröndelag, Troms och Finnmark är målet om 15 nyfödda ungar per år långt ifrån uppnått. Björnstammen är helt enkelt för gubbig; av 59 björnar i söder är minst 53 hanar.

- Det blir inte mycket ungar av det, säger forskaren Hans Geir Eiken vid Bioforsk på miljöcentret i Svanhovd.

Könsfördelningen är bättre ju längre norrut man kommer. I Troms och Finnmark är fördelningen i det närmaste hälften hanar, hälften honor.

Norges naturskyddsförening är glad att det finns fler björnar i Norge än vad man tidigare trott, men säger att det behövs ännu fler för att klara målet om 15 nykomlingar per år.

- Vi firar inte i champagne för 126 björnar i Norge, säger organisationens Arnodd Håpnes.

För 150 år sedan fanns 4 000 - 5 000 björnar i Skandinavien. Två tredjedelar av dem levde i Norge.

I Sverige finns omkring 2 500 björnar.


/Allehanda.se