Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

125 jobb hotas på sjukhusen

125 sköterskor och läkarsekreterare kan rationaliseras bort på sjukhusen i Västernorrland.

Det är slutsatsen i en konsultrapport till landstingets ledning.

"Genom att nivellera bemanningen på vårdplatserna till 1,3 per disponibel vårdplats samt att dimensionera de medicinska sekreterarna efter en norm 0,5 per årsarbetande läkare har vi identifierat en kostnadsreduktionspotential på cirka 50 miljoner kronor", fastslår konsulterna.

Eftersom varje tjänst uppskattas till 400 000 kronor per år handlar det i klartext om att dra in 125 jobb i form av sjuksköterskor, undersköterskor och läkarsekreterare.

Bakom rapporten står Ledningsbolaget som haft landstingets uppdrag att genomlysa konsumtion och produktion i de medicinska specialiteterna på sjukhusen.

Västernorrland jämförs i första hand med Gävleborgs läns landsting där Ledningsbolaget har deltagit operativt i en förändringsprocess i tre år.

Hur landstingsledningen hanterar sparförslagen återstår att se. Läget är minst sagt känsligt mitt i avtalsbråk med Vårdförbundet och löneuppror bland sjuksköterskor som hotar med massuppsägningar.

Inför landstingsstyrelsens arbetsutskott i maj ska strukturåtgärder inom hälso- och sjukvården presenteras.

Läs mer i lördagens TÅ och ÖA

KLAS LEFFLER
070-555 20 14

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67