Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

120 kilo skulle malas

Nära 120 kilo utgånget kött väntade på att malas till köttfärs – när miljöinspektören slog till på Ica Supermarket Centrum.
– Självklart ser vi allvarligt på det, säger Ica-koncernens kvalitetschef Mats Ovegård.

Det var den 13 mars miljöinspektören Minna Kraatari gjorde en oanmäld inspektion på Ica Supermarket Centrum i Örnsköldsvik.

I ett rum där butiken malde köttfärs hittade inspektören 119,9 kilo kött med utgånget datum. Det handlade både om bäst före-datum och sista förbrukningsdatum.

I det senare fallet får butiker inte ens ge bort köttet, då det betraktas som otjänligt.

Kyldiskarna ute i butiken innehöll också ett antal förpackningar med köttfärs som malts av utgånget kött.

– Sådant här händer ju, men jag har själv aldrig varit med om det, säger Minna Kraatari.

– Om det är medvetet eller slarv kan man inte säga, men lagen gör ingen skillnad. Det är risk för människors hälsa, fortsätter hon.

Minna Kraatari skrev en inspektionsrapport och gjorde i samma veva en polisanmälan.

En förundersökning ska inledas och butiken misstänks för två fall av brott mot livsmedelslagen; märkningsbestämmelserna och livsmedelssäkerhet.

– Nu får polisen utreda det här, men vi kommer naturligtvis att följa upp ärendet. Det får inte hända igen och vi kommer att hålla ögonen på butiken, säger Minna Kraatari.

Butiksägaren Joakim Östman gick själv ut med ett pressmeddelande där han konstaterade att "vi har brustit i köttfärshanteringen".

Han skrev att butiken sålt ungefär 60 kilo köttfärs med "felaktiga sista förbrukningsdatum" som återkallades. Han skrev däremot ingenting om de nära 120 kilona utgånget kött som skulle malas.

Butiken upphörde omedelbart att själv mala köttfärs och säljer nu bara färdigförpackad sådan.

Mats Ovegård är kvalitetschef butik i Ica-koncernen och agerade direkt – en ny köttfärsskandal är definitivt ingenting Ica vill ha (se faktarutan).

– Jag fick reda på det som hänt samma dag som inspektionen gjorts och beordrade omedelbart en kvalitetscoach att göra en internrevision.

Er allmänna uppfattning om det som skett?

– Vi är lika förvånade som du. Det ska inte kunna gå till på det här sättet, det är inte acceptabelt.

– Vi ser självklart väldigt allvarligt på det.

Vad kan ske med handlaren?

– Vi har en ansvarsnämnd som kommer att behandla det här. Det finns tre alternativ: erinran, varning eller uteslutning.

– Jag ska inte föregripa någonting och spekulera i vad som ska ske.