Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

12 000 utförsäkrade till AF

Drygt 12 000 av de 15 000-16 000 personer som utförsäkrades från Försäkringskassan vid årsskiftet hade förra veckan anmält sig till Arbetsförmedlingens nya introduktionsprogram.

Det är ju positivt att över 12 000 har valt att göra ett försök på arbetsmarknaden. Sedan kan det ju vara så att fler av de resterande kommer under de tre månader de har möjlighet att komma, säger Henrietta Stein, chef för avdelningen rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen.

Vid årsskiftet utförsäkrades omkring 15 000-16 000 personer från sjukförsäkringen i och med att de förbrukat det maximala antalet dagar i sjukförsäkringen. Arbetsförmedlingen meddelade på tisdagen att 12 132 personer fredagen den 15 januari hade skrivit in sig i det nya introduktionsprogrammet, varav 8 063 kvinnor och 4 069 män.

Det är alltså omkring 3 000-4 000 av de som förlorat sin sjukpenning och sjukersättning som har valt att inte anmäla sig till programmet.

Man kan anta att en del gått tillbaka till sina tidigare arbetsgivare, men vissa kan också ha ansökt om förlängd sjukpenning eller permanent sjukersättning och avvaktar det beslutet. Andra kanske försöker klara sig på egen hand, det är ju ett fritt val om man vill komma till oss eller inte, säger Henrietta Stein.