Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

102 år och egen blogg

Hon heter "Bojan" på sin blogg. Hon heter egentligen Dagny, "det är bara gamla tanter som heter Dagny". Dagny Carlsson är visserligen lite äldre, men för gammal för dator. Hon fyller 103 år i maj.

Susanne Axell, programledaren i SVT:s "Fråga doktorn", intervjuade Dagny Carlsson förra året. "Oj, oj, oj, så mycket kommentarer...i bussen, på tunnelbanan, på stan...alla älskar Dagny". Intervjun med Dagny Carlsson sändes i repris i måndagens "Fråga doktorn".

När Dagny Carlsson var 4 år fick hon skabb, smittad av en morbror som hade varit mobiliserad soldat (det här var under första världskriget) och legat ute i tält. Dagny fick ligga ensam på en avdelning på sjukhus, skabb var smittosamt och man visste inte hur man skulle behandla den.

– Fyra år, ensam, utan mamma, inga leksaker, inga barnpsykologer, ingenting. Den kliade förfärligt, den där skabben. Jag skrek, inte grät. Under tiden jag skrek som värst kom en sjuksköterska i dörren, hon har en björkrisvisp i handen och hötter åt mig, "om du inte tiger, ungracka, ska jag slå dig med den här".

Hennes pappa avled när hon var 17 år. Hennes mamma stod ensam i depressionen med fyra barn. Det fanns inte en krona att leva på. Dagny Carlsson var äldsta syskonet och lyckades få jobb som sömmerska på en fabrik. Hon "hatade" att sy, tyglapparna bara försvinn i symaskinen, men lärde sig, när hon nu lyckats få ett jobb.

Första maken var en suput utan hand med pengar. När han vägrade Dagny skilsmässa, rymde hon en natt. Hon hade förberett sig noga, packat sin resväska med kläder. Hon hade kommit in på en utbildning i Norrköping på ett textilinstitut.

Nästa make blev däremot hennes största kärlek. Harry och Dagny var gifta i över 60 år. Han gick bort 2004.

Efter hans död började hon titta på när en yngre syster "lekte med sin dator". "Jag har alltid varit lite nyfiken av mig, jag var förfärligt avundsjuk för den där datorn". Dagny var dock tveksam till att köpa sig en dator, hon tyckte att hon var lite för gammal för att köpa en dator, 100 år. Men i stället fick hon systerns dator, när systern bytte till en ny dator. Systern var bara runt 90 år, och behövde inte känna sig för gammal för att köpa en ny dator.

Dagny kallar datorn "min bästa vän".

– För det första är det roligt att syssla med den, för det andra kan man kommunicera med människor, snabbt och enkelt och billigt.

Hennes blogg heter 123minsida.se/bojan

Hon är döpt till Dagny Valborg, men tyckte när hon var barn att Dagny var ett "förfärligt fult namn". Hon ville mycket hellre vara en "Bojan".

Hög ålder är ingen anledning att sluta lära sig nya saker.