Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 mil rullskidor för Sockertoppen

100 mil på rullskidor genom Sverige - motsvarande ett drygt Vasalopp per dag är vad som står på schemat för skidåkaren Robin Bryntesson.
Målet med hela skidresan är att samla in pengar till Sockertoppen - barn med diabetes.

– Jag vill visa att det går att idrotta på en förhållandevis hög nivå även som diabetiker. Det här är ett sätt för mig att försöka inspirera alla barn att hålla på med något, säger Robin.

I dag gick startskottet i Rossön och på vägen ned mot slutmålet i Trollhättan ska han passera orter som bland annat Åsarna, Sveg, Mora, Sunne och Mellerud.

– Jag gillar utmaningar och äventyr och eftersom jag numera står utanför A-landslagets träningsgrupp får jag planera mina läger på egen hand. Det här äventyret är ett sätt för mig att kombinera nytta med nöje.

– För upplägget är som ett vanligt läger där jag kör ett pass under förmiddagen, äter och vilar, för att sedan fortsätta med ett pass på eftermiddagen.

En sådan här resa kräver förstås en hel del utrustning och reservdelar och Robin var noga med packningen innan startskottet gick:

– Med mig har jag bland annat insulin förstås, 8 par olika varianter av rullskidor, vassa stavspetsar, färgglada kläder och självklart ett glatt humör.

Just det här med rullskidor har han valt med stor omsorg:

– Jag har olika typer av skidor med varierat rullmotstånd, och även de som är anpassade för skate- respektive klassisk åkning. Det här ska vara som ett riktigt träningsläger också.

Inte nog med att grabben ska avverka 100 mil på rullskidor. På vägen under ett stopp i Dalarna ska Robin vara med i CykelVasan som sträcker sig över 9 mil och väl framme vid slutmålet i Trollhättan avrundar han med 48 kilometer i nordens största rullskidtävling - Alliansloppet.

Men genom att det här också är en insamling till Sockertoppen gäller det att bryta in med lite humoristiska tävlingsinslag som ska generera i pengar till barnen:

– Det kommer att bli många aktiviteter under resans gång. Det kan handla om olika utmaningar som att åka med mig på rullskidor, gå på händer, bryta arm eller något annat.

Robin Bryntesson sambo sköter markservicen och kör även den bil med husvagn som finns med under hela resan.

– En fotograf följer hela vägen och det går att följa loppet via min hemsida.

På frågan hur mycket pengar det här kan generera till Sockertoppen för nästa års sommarläger vågar han inte spekulera i

Sockertoppen är ett årligt sommarläger för barn med diabetes, oavsett om de idrottar eller inte.