Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10 000 jägare vill skjuta 27 vargar

I vinter ska 27 vargar skjutas i Sverige, under den första allmänna licensjakten på varg på 45 år. Det motsvarar drygt en tiondel av den svenska vargstammen. Över 10 000 jägare begärt att få delta. Men jakten strider mot EU-lagstiftningen, menar Naturskyddsföreningen.

Licensjaktsbeslutet är en följd av att riksdagen slagit fast att vargstammen i landet inte får överstiga 210 djur och att 20 nya kullar ska födas varje år, ungefär så som situationen är i dag. Så ska acceptansen för varg öka, samtidigt som man bevarar ett livskraftig vargbestånd.

Vargforskare har bedömt att 30-48 vargar bör fällas i licens- och skyddsjakt för att nå riksdagens mål. Att Naturvårdsverket stannat vid 27 djur beror på att fem vargar fällts vid skyddsjakt sedan den 1 mars i år, att ett nytt beslut om skyddsjakt fattats och ytterligare ett tiotal ansökningar om skyddsjakt nu behandlas.

Ett experiment

Drygt 10 600 jägare har anmält att de vill delta i jakten, som ska pågå 2 januari -15 februari. Susanna Löfgren, chef för verkets viltförvaltningsavdelning, medger att vinterns jakt kan ses som ett experiment.

Vi får utvärdera och lära oss av den och inför nästa vintersäsong anpassa regelverket därefter, säger hon.

Svenska Jägareförbundet välkomnar licensjakten men Svenska rovdjursföreningen är kritisk.

Det känns som ett vågspel där man spelar med väldigt små marginaler, säger generalsekreterare Ann Dahlerus.

De får medhåll av Naturskyddsföreningen, som menar att jakten strider mot EU:s lagstiftning.

Vi kommer nu att skicka in ett formellt klagomål till EU-kommissionen. För att tillåta licensjakt på en skyddad art måste arten ha uppnått så kallad gynnsam bevarandestatus, något som absolut inte är fallet med den svårt inavlade svensk-norska vargstammen, säger Oscar Alarik miljöjurist på Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Nästa år ska beslut om licensjakt delegeras till berörda länsstyrelser. För att stärka det svårt inavlade vargbeståndet ska högst 20 nya genetiskt värdefulla vargar tas in österifrån åren 2010-2014.

Flest i Värmland och Dalarna

Licensjakten fördelas på de fem främsta varglänen, där det varje år fötts kullar de senaste tre åren. Värmland och Dalarna får skjuta nio vargar vardera medan Västra Götalands, Örebro och Gävleborgs län får fälla tre vargar var.

I Gävleborg tillåts ingen jakt i Galvenreviret där invandrade genetiskt friska vargar lever. Västra Götaland får nej till att skjuta alla sex vargarna i Kroppefjällsreviret.

Naturvårdsverket ställer en rad krav på licensjakten. Jaktledaren ska varje timme hålla sig uppdaterad om antalet fällda vargar för att inte riskera att fler än tillåtet skjuts. Vargen och platsen där den fällts ska också besiktigas.

Jägarna får söka efter vargspår i bil och på terrängskoter eller fyrhjuling men bara längs befintliga vägar.

De får inte förfölja vargar, säger Ola Larsson på Naturvårdsverket.