Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mystiska män på asylboende

/
  • Ahmad, Adel, Fouad, Amar, Tarik, Marah, Farah och Hanin funderar vilka besökarna var.

I fredags kväll fick de asylsökande flyktingarna på Vintergården i Helgum besök av fyra män som sa sig komma från svenska regeringen. De förhörde flera asylsökande, som fick lova att inte berätta om samtalen.

Annons

Tjugo minuter efter att personalen på Vintergårdens boende gått hem för kvällen dök tre välklädda män i 50-60 årsåldern och en yngre man i 30-årsåldern upp på boendet. De visade ingen legitimation men förklarade på engelska och bruten arabiska att de kom från svenska regeringen och skulle kontrollera hur flyktingarna hade det.

– De frågade hur vi trivs, hur maten smakar, vad vi gör om någonting händer på natten när personalen inte är här, varifrån vi kommer och hur mycket pengar vi får, berättar Ahmad Karban.

De boende tänkte inte så mycket på frågorna först, men blev lite misstänksamma när männen ville se rummen. En av dem berättar att han inte vågade säga någonting negativt, eftersom han inte riktigt visste vilka männen var och vilket syfte de hade. Efter någon timme åkte de och de asylsökande fick lova att inte berätta någonting om besöket för föreståndaren.

Även på Reveljen, som bedriver vuxenutbildning i Sollefteå, har man haft besök av tre välklädda herrar i 50-60 årsåldern som förhört sig om SFI-undervisningen.

– De uppgav att de var journalister och klev in i personalrummet och ställde frågor. Efter en stund blev flera i personalgruppen misstänksamma och kände ett obehag och männen motades iväg och man hänvisade till rektor om de hade fler frågor, säger Maria Modin, chef på Reveljen.

Männen kontaktade aldrig rektor.

På Migrationsverket har man aldrig hört talas om någon liknande händelse men man ser allvarligt på det som hände på Vintergården och kommer att kontakta Säpo, berättar Torbjörn Wennberg, enhetschef. Även Camilla Holmberg, föreståndare på Vintergården, har gjort en polisanmälan. Hon beskriver händelsen som mycket otrevlig.

– Vi har bett de boende att vara uppmärksamma på besökare och att de ska låsa ytterdörren på kvällen.

Efter händelsen i fredags turas de om att hålla vakt vid dörren under natten. De känner sig inte längre trygga.

– Hur ska vi veta att det inte är någon som vill döda oss? Säger Majdi Salma.

Även på flyktingboendet i Stöndar har man blivit mer uppmärksam efter händelsen på Vintergården. Där har alla informerats om att vara uppmärksamma på besökare och man har satt upp informationslappar, berättar en anställd.

Säpo känner inte till händelsen och vill inte uttala sig om vilka männen kan ha varit. Polisen har inte heller hört att något liknande har inträffat.

Mer läsning

Annons