Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låna en svensk i Sollefteå

/
  • Carin Collén, bibliotekarie, Mohamed Ibrahim, student och Stina Näslund, ABF

Nu kan den som vill öva på svenska språket hyra en svensk på biblioteket i Sollefteå. Tanken är att SFI-studenter ska få någon att praktisera på, men även att människor ska mötas och lära känna varandra, säger Stina Näslund på ABF, som är en av initiativtagarna.

Annons

På bibliotekets anslagstavla hänger ett foto och en liten presentation av Leif, Stina, Elisabeth, Ing-Marie och Rolf. De är Sollefteåbor i olika åldrar som har valt att bli uthyrda under en timme för att prata svenska med den som behöver. Bakom satsningen står ABF och biblioteket.

– Vi vet att många vill hjälpa till nu när det är stora flyktingströmmar. Det här är ett bra sätt för den som vill göra en insats, säger Stina Näslund.

Ann-Britt Wallin i Forse Bruk har lånats ut. Hon var först tveksam till att ställa upp, mest för att hon inte visste om hon skulle klara av det. Nu i efterhand är hon glad att hon gjorde det och hon har meddelat biblioteket att hon gärna lånas ut igen.

– Mötet var nyttigt både för mig och för killen som lånade mig. Han behövde praktisk hjälp med dokument och jag insåg hur svårt det måste vara att komma till ett helt nytt land och förstå det finstilta. Det här är en jättebra idé och jag rekommenderar verkligen folk att anmäla sig till det här. Vi kan stödja varandra också, om det blir populärt.

Även Mohamed Ibrahim, 20 år, välkomnar idén. Han kom som ensamkommande för fyra år sedan och beskriver hur viktigt språket är för integrering.

– Det är nyckeln till livet här i Sverige. Man måste kunna språket och ha en utbildning för att kunna få jobb. När man är ny kan man inte samhällets koder och det är jättebra att få hjälp av en svensk med det, säger Mohamed Ibrahim.

Den som är intresserad av att lånas ut får själv bestämma en dag och en tid. Sedan får man ett sms från biblioteket om man blivit uthyrd.

– Vi uppmanar alla som kan tänka sig att bli utlånad en timme då och då att höra av sig till ABF eller biblioteket, säger Stina Näslund.

Mer läsning

Annons