Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta känslor i ung teater

/

Känslorna svallar i teateresteternas slutproduktion "När ska man börja le?" Torsdagens premiär blev en vindlande resa i relationernas komplicerade värld – som också ska bli film.

Annons

Känsliga ämnen och heta känslor är inget som teateresteterna i Sollefteå ryggar inför. Frida Mellströms pjäs kretsar kring relationer och vad som kan hända när döden väntar runt hörnet.

– Tjejerna fick välja mellan två pjäser, helt olika, och de valde den här, säger teaterlärare Sara-Kajsa Vilgotsdotter Lundgren.

– Den är intressant eftersom det är tre tjejer som spelar rollerna; det finns inte många pjäser som passar, men den här är könsneutral och kan spelas i olika konstellationer.

Arbetet med pjäsen inleddes i november. Skådespelarna Fanny Davidsson, Matilda Häggström och Isabelle Stenklyft har väldigt olika roller; ömsom blixtrar det av sorgens vrede, ömsom förlåtelsens varma känslor och kärlekens första spröda toner.

– Jag fick pjäsen för länge sedan och hittade den i gömmorna. Den är intressant på många sätt, säger Sara-Kajsa Vilgotsdotter Lundgren.

Cancersjuka Rubina, spelad med bravur av Fanny Davidsson, har inte långt kvar. Smärtan mellan henne och flickvännen Annabelle är stor och leder till våldsamma känsloutbrott och emotionella förvecklingar.

Navet för berättelsen är Georginas café, där den färgstarka Georgina – spelad av Matilda Häggström – blir den knutpunkt som förenar Rubina och Annabelle men också skiljer dem åt. Den som löser knuten är Rubina, som räknat och räknat och till sist finner ekvationens lösning – när det är 367 centimeter mellan nästipparna är det dags att börja le.

Vid torsdagens premiär fick publiken, inbjudna från Sollefteå kommun, se pjäsen som också är teatertreornas slutproduktion. På lördag ges den enda offentliga föreställningen på Hullsta Gård.

– Det är otroligt lärorikt att spela inför publik. Men man lär sig mycket annat av att spela teater – inte minst om sig själv. Att spela andra personer ger självkännedom, säger Fanny Davidsson.

Annons