Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surströmmingsträff i gröna sköna Tvillingsta.

/
  • Årets surströmming smakade bra till den goda och närodlade potatisen och löken.

Den klara och höga höstliknande luften värmdes upp allt mer av den blida sensommarsolen. Flaggan var hissad, men rörde sig knappt i den svaga vinden, när 17 glada koloniodlare söndag den 3 september samlades ute i Tvillingsta för att förbereda inför årets surströmmingsträff.

Annons

Att vi tillsammans ställer fram bord och stolar, plockar blommor till vaser på borden, kokar den närodlade potatisen, öppnar surströmmingsburkarna, hackar löken och skär tomaterna och gör klart för själva festen, är en viktig del i stämningen och gemenskapen. Då delar vi alla på ansvaret och känner oss som hemma och ingen behöver känna sig som gäst. I och med den här träffen invigde vi de nyinköpta stolarna, som finansierats genom de pengar som studiecirkeln Trädgård och Hälsa inbringat. De tidigare inköpen av långborden står även studiecirkeln för.

Vi konstaterade att vi hade tur med vädret även vid denna träff. Årets surströmming smakade bra till den goda och närodlade potatisen och löken, som några odlare skänkt. Anja, Doris och Ann Marie bjöd på goda hembakade bakverk till kaffet. Vi brukar ha något ”kulturellt” inslag vid våra träffar. Dagens tema var gamla uttryck från det gamla bondesamhället med dess ursprung och innebörd. Det kulturella fylldes på med en vers på rim och ett kåseri, som ett par medlemmar skrivit. Det ena ger det andra och snart var berättande igång med både roliga historier och självupplevda komiska händelser. Stämningen var som vanligt munter och hjärtlig. Därför vågade alla klämma i med liv och lust, när vi mätta och belåtna sjöng ”Tvillingsta visan”.

Som gemensam avslutning hjälptes alla åt med att plocka undan och städa efter oss. Nöjda och belåtna sökte vi oss så småningom hem, var och en till sitt, sedan vi blivit påminda om den planerade och populära ”Adventsträffen” som vi traditionellt brukar ha hos Studiefrämjandet lördagen före första advent. Vi har då något att se fram emot av hjärtlig glädje och varm gemenskap, när vårt koloniområde ligger i vintervila. Men trots att det mesta nu redan är skördat, ses vi ju fler gånger innan dess ute på vårt sköna och trivsamma koloniområde i Tvillingsta.

AE

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons