Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med SPF Nolaskogs till Västerbotten

/

Med Abramssons Buss reste den 29 augusti ett gäng från SPF Nolaskogs till Västerbotten med ett välfyllt program.

Annons

Kosan ställdes först till Hälje gård i närheten av Vännäs och vi togs emot av Kristina Johansson med personal och alla djuren. Denna gård är speciell. Inte ärvd i flera släktled. Kristina och hennes man Erik Johansson, som hade helt andra yrken, ville sadla om och köpte Häljegård 1999 utan att kunna någonting om jordbruk.

Kristina ville inte sköta mjölkkor men var tvungen i början, då gården redan hade 28 stycken. Man minskade på antalet. Det blev dikor i stället och sedan köttdjur, som det är i dag. Får och lamm var intressant, så det fick bli några stycken i början och ökade successivt.

Gården har många aktiviteter. Sommartid spelas opera i stora fårhuset. Man har kursverksamhet av olika slag. Då vistas man i storstugan, som är en vacker knuttimrad byggnad, som tillverkats för hand. Den är i anslutning till köket, där den närproducerade maten lagas. Man tar till exempel emot företag, som vill ha en kick-off-träff.

Vi reste vidare till Vännäs och Slöjdarnas Hus, som drivs av en ideell förening med allsköns vacker slöjd, som tillverkats i trakten. Vi beundrade och handlade. Nästa stopp var Umeå och Bildmuseet. En ny modern byggnad vid Umeälvens strand. Sju våningar. Museet ägs av Umeå universitet och lånas ut för olika utställningar. Brita Täljedal var vår duktiga och engagerande guide. Tre konstnärer hade sina verk uppsatta på var sin våning.

Så startade bussen mot söder med stopp i Rundvik. Här tillverkades Masonit 1929-2011. Ett ypperligt starkt trämaterial bestående av finfördelat spån, som pressats mycket hårt och ytbehandlats med olja. Det tillverkades i olika format för olika ändamål. Man byggde kanoter av det och sparklåda för barn till exempel. Det exporterades över hela världen. Mannen som informerade visade stor kunnighet i företagets tillverkning och historia. Rundvik minskade i befolkningen ett tag men har nu ökat igen. Problem har uppstått med skolan, då kommunen vill skicka barnen till Nordmaling, trots att det finns elevunderlag och en nybyggs skola i Rundvik.

I Rundviks gamla skola har man gjort en fin dokumentation av både skolans verksamhet och masonittillverkningen. Måtte den bevaras. Så förde bussen oss åter till Ö-vik. Ett stort tack till Hasse Nordin, som skötte om oss på bästa sätt och försåg oss med goda historier av Nicke Sjödin.

Margareta Nycander

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons