Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gyllne morgon vid Fjälltjärn

/

En stor grupp (33) förväntansfulla samlades den gyllne morgonen 2 september vid Fjälltjärn för att delta på en pilgrimsvandring efter den gamla kyrkvägen som var i bruk fram till 1918.

Annons

Ulla Britt Sundin hälsade välkommen och överlät sedan åt Christer Gelfgren att i korta ordalag gå igenom vad som låg framför oss. Christer är den som bäst personifierar vandringen med sin vandringsstav, sin hatt och sitt kunnande som han på ett lugnt och behagligt sätt delar med sig av. Efter att Christer var klar höll Ulla Britt Sundin en kort morgonbön innan den 15 km långa vandringen mot Själevad tog sin början.

Visst är det härligt att långsamt få vandra med vänner genom skog och mark, känna sig fri och bekymmerslös. Vid första tankestoppet fick vi med hjälp av Christer reflektera över vad frihet innebär. Vi vandrade vidare ned mot Djupbäcken och kunde där riktigt djupandas in den klara höstluften innan vi tog sats för att ta oss upp för den långa motlutan till gamla Björnavägen.

Vips var vi framme vid Nävertjäls Bygdegård där Ingrid Andersson stod med fikavagnen och väntade. Det hör liksom till att Ingrid skall möta oss kaffetörstande vandrare med sitt varma leende. Det har hon gjort varje gång sedan starten 2012.

Än hur trevligt det kan vara att stanna till i Bygdegården så måste vi vandra vidare mot Västansjö. På väg dit så gick vi tysta på led genom Norrvästansjö skogen. Riktigt tyst var det förstås inte. Nu kom ljud från fåglar, vind och vatten fram, innan Anders Näsholm dök upp. Då fick vi på ett levande sätt vandra dryga 100 år bakåt i tiden och se öppna landskap, en fattigstuga, en affär och ett flertal Årtalstorp stå där det nu är skogsbeväxt.

Vid mässan som Ulla Britt Sundin höll i Guds fria natur anslöt Lina Sundqvist, kantor i Gullängets kyrka. Till Linas gitarr ackompanjemang blev det härlig psalmsång. ”Morgon mellan fjällen” och ”Var jag går i skogar berg och dalar” gick hem så det sjöng om det.

Efter att vi spisat lunch gick stegen mot Backsjö. Steffen Johansson guidade oss vägen fram till Logen där vi ute på gårdsplan hade vårt sjätte och näst sista tankestopp innan vi gav oss iväg den sista biten fram till Själevad.

Mycket nöjda tackade vi vandrare med en applåd, Christer Gelfgren, Ulla Britt Sundin, Tova Hellström, Sara Carlsson och Per Sundin för att ha ordnat en sådan trevlig dag. En dag värd att minnas tills vi möts igen nästa år.

Text och Foto: Kjell Larsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons