Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdsbacken blir hundcenter

/

I Västergundsjö, två mil från Örnsköldsvik ligger Gårdsbacken, gården som funnits i sambon Dans släkt i snart hundra år. Nu ska den förvandlas till hundcenter. Bygglovsansökan är inlämnad och alla tillstånd är sökta, nu väntar Paula Lundberg bara på att få sätta i gång.

Annons

Paula Lundberg och sambon Dan Westman flyttade till Västergundsjö och den gamla släktgården Gårdsbacken för nästan 20 år sedan. Gården som då hade stått övergiven i 40 år sjuder nu av liv igen.

Familjen har en hel del djur på gården så som gäss, får, höns och så Champis junior, den vallande kaninen. Störst är deras intresse för fårvallning där de använder sina tre Border Collies som de både tränar och tävlar med.

Med nästan 6000 hundar i Örnsköldsviks kommun tror Paula Lundberg att det finns en bra marknad för ett hundcenter.

– Vi planerar att bli mer än bara ett pensionat eller hunddagis. Därför har vi valt att kalla oss hundcenter i stället och vill till exempel kunna bjuda in föreläsare som sysslar med andra typer av hundaktiviteter utöver det vi själva håller på med, säger Paula Lundberg.

Det är många ansökningar och tillstånd som ska till innan allt faller på plats. Kommunen, länsstyrelsen och Jordbruksverket är instanser Paula Lundberg har skickat ansökningar till.

Bygglov för en ny byggnad som ska innehålla hundboxar, med tillgång till rastgård. En grannförfrågan måste skickas ut när det finns risk för att hundarna kan störa grannarna. Ett speciellt tillstånd för att förvara och utfordra hundar. Ansökan om att bedriva yrkesmässig verksamhet med hundar, och mycket mera.

Paula Lundberg måste också gå en speciell hunddagisutbildning för att få tillstånd att bedriva verksamheten.

Går alla ansökningar igenom planeras byggstart så fort tjälen gått ur marken och förhoppningen är att verksamheten kan starta till hösten.

Läs också:

Hundteamet permanentas

Här vill han ha hundgård

Berättelsen om Arthur - Det började med en köttbulle

Annons
Annons