Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assar Byström möttes av en överraskning som hette duga

/
  • Assar och Gun Marie tar emot hyllningar för sitt smaragd bröllop.
  • Gullängets kyrkokör sjunger ”En sång till dig” bara för Assar och Gun Marie.
  • Assar håller i tavlan föreställande barndomshemmet i Hanabäck.
  • Kvällen är över. Gun Marie och Assar har fått blommor och varma applåder.

Bycirkeln i Nävertjäl brukar bjuda på små trevliga överraskningar. Till kategorin större överraskningar får man räkna den som Assar fick då bycirkeln hade besök av Gullängets kyrkokör.
Assar som nyss fyllt 80 år hade undanbett sig all uppvaktning, något som vi på bycirkeln slog dövörat till.

Annons

Kyrkokören hade sjunget för oss en hel kväll, endast avbrutna av en fikapaus och en kort kärnfull andakt av vår nye präst i Gullänget, Madeleine Källbom.

Jag ställde fram en hink med blommor på scenen för att som brukligt är överräcka till ett antal utvalda innan man går hem.

Först ropades Assar Byström fram. Han trodde jag skulle överräcka en kvast blommor. I stället ville jag ha fram Kvinnan bakom allt, alltså Assars fru Gun-Marie. När de gifte sig var de tvungna att gå till kungs och då var frågan vem som var kung då. Det var då i alla fall inte Karl XII svarade Gun Marie. Assar och Gun Marie har klarat av silver, guld, diamant och smaragd bröllop. En outslitlig kärlek som hållit i dryga 61 år.

Kören stod och väntade på vad som komma skulle. Jag bad Assar och Gun Marie att vända sig om.

På en given signal från Lina Sundqvist började den 22 man röststarka kören sjunga ”En sång till dig” till himmelskt vackert ackompanjemang. Jag trodde taket skulle lyfta.

Jag märkte hur Gun Marie och Assar blev mer och mer tagna. Till slut kunde de inte hålla tillbaka tårarna. Det brast. När det tog slut, bockade Assar och Gun Marie neg för kören. Här behövdes inga ord. Bara ren och sann glädje som rann nedför kinderna.

Kören fick kliva av från scen. De hade gjort sitt, men Assar och Gun Marie fick inte gå. På födelsedagar, julaftnar och högtidsdagar är det brukligt med paket. Så också denna gång.

När Assar öppnade paketet så trodde jag att han och Gun Marie skulle smälla av på nytt. I paketet låg en tavla målad av Bo Westberg Gren. Den föreställde Assars hem i Hanabäck, som det såg ut innan ladugården brann ned. För att riktigt koppla det till barndomshemmet hade Bo lagt in ett porträtt av Assar.

Många kramar. Nya nigningar och nya tårar. Nu först fick de ta emot blommorna och kunde gå och sätta sig.

Ett minne för livet. Både för mottagarna och för oss som var på plats.

Kjell Larsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons