Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Technichus storsatsar

/
  • Technichus grundades 1998 och ägs sedan 2013 av Härnösands kommun.  Technichus har många besökare. Dels skolklasser och andra grupper och dels enskilda barn och ungdomar.
  • Brainboll är en av aktiviteterna på Technichus.

Technichus i Härnösand storsatsar nu för att bli landets bästa Science Center.
Många nya verksamheter är på gång och vd Sigge Jungell räknar med att lyckas med målsättningen att bli bäst senast sommaren 2016.

Annons

– Vi har dragit i gång ett stort förändringsarbete. Allt syns inte ännu men det kommer att synas, lovar Sigge Jungell.

En viktig sak är att se till så att det verkligen blir ett regionalt center.

– Tidigare har man varit allt för fokuserad på Härnösand. Men vi vill jobba för hela regionen. Det går faktiskt snabbare för folk från Umeå att åka till Härnösand jämfört med att åka till Luleå där det också finns ett Science Center, säger Lina Dahlbom, verksamhetschef för Technichus.

Men all verksamhet ska inte ske i det före detta bibliotekshuset på Mellanholmen.

– Vi arbetar också fram program där vår personal kan möta ungdomar i de olika kommunerna i regionen, säger Sigge Jungell.

Sådana projekt kommer att startas under våren.

Man arbetar också med att bygga upp bättre kontakter med det lokala näringslivet och visa vad Technichus kan erbjuda.

– Tidigare var det många företag som inte hade så stor kunskap om Technichus och vad vår verksamhet kan betyda. Men vi arbetar nu med att börja ett samarbete med olika teknikföretag som finns i Västernorrland och andra delar av regionen, säger Sigge Jungell.

En konkret sak händer under påsklovet .

– En våra större samverkansprojekt just nu är samarbetet med Geccon som är samma aktörer som Berget Event och deras evenemang på Parkaden under påsk, berättar Lina Dahlbom.

Technichus samarbetar under rubriken hack. Hacket innebär att tävlande använder sig av öppen och tillgänglig information för att skapa ett innehåll i en nischad produkt. Technichus tar del av spetskompetensen hos de tävlande för utveckling av nya e-tjänster och mobila applikationer.

– Som en del i vår vision att bli mer mobil och tillhandahålla den senaste tekniken är vi övertygade att sådana här samarbeten ger bästa resultat, säger Lina Dahlbom

Det nya planetariet kommer att installeras i vår.

– Det blir det enda som är öppen för allmänheten i regionen. Det finns ett i Umeå men det är knutet till universitetet och inte öppet för allmänheten, säger Lina Dahlbom.

Det betyder att det närmaste finns i Borlänge eller i Stockholm.

Just nu planeras en rad olika verksamheter.

– Allt är inte klart men en sak är säker. Det kommer att bli en hel rad nya verksamheter, säger Lina Dahlbom.

Annons
Annons