Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforskning – "från cykel till DNA"

/

Lördagen den 25 mars hade Härnösands Medicin Historiska förening sitt årsmöte. Efter det traditionsenliga årsmötet hade vi inbjudit Jakob Norstedt från Ö-vik att föreläsa om släktforskning.

Annons

Släktforska har vi gjort sen 1600-talet och då med hjälp av Johan Bure som började forska på sin egen släkt, ”Buresläkten” från Bureå i Norra Västerbotten. Och som idag är ett känt begrepp över hela världen.

Varför heter föreläsningen ”Från cykel till DNA”? På 1900-talets början var det våra brevbärare och postiljoner i Sverige som började med släktforskning via alla de brev som dessa brev­bärare hade att förmedla ut till byarna och då var det bland dessa brevbärare, entusiaster som började släktforska i sina kommuner, en flitig sådan var Helmer Lagergren svensk postmästare och kulturhistoriker från Dalarna.

Allt fler letar efter sina rötter och många släktforskare tar nu hjälp av DNA, en genväg för att få veta mer av sina anor. Intresset av att forska med hjälp av DNA-tester bara växer. I världen är det cirka två miljoner som har topsat sig för att få veta mer om sitt ursprung. Man måste ha lite tur för att lyckas, många gånger krävs det inte bara att testa sig själv utan det krävs att flera i ens släkt testar sig för att få veta hur ett släktskap ser ut. Har man riktigt tur eller otur, det beror hur man ser på det, kan man helt plötsligt/lustigt få en ny förälder eller släkting.

Efter föreläsningen fick vi möjlighet att göra en DNA-test. Det går till så att man gör ett utstryk på var sida av kindens insida och sen lägger man avskrapet i en liten burk och skickar till USA för bedömning och efter cirka två månader får man sen resultatet, och garanterat har vi som topsade oss nya släktingar. Kostnad för detta test är 800 kronor. Vi som testade oss i dag har nu bidraget till utforskningen av det mänskliga släktträdet vilket är nog så viktigt.

Tommy Berglund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons
Annons