Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska besökssiffrorna öka: Kriminalitet ska sätta fart på Technichus i Härnösand

/
  • Sigge Jungell tro på Technichus framtid
  • Alfons Åberg har varit en av dragarna på Technichus berättar vd Sigge Jungell.

Technichus fortsätter satsa.
Denna gång på kriminalitet.
Ett nytt kriminallabb ska bli ny dragare på Härnösands Science Center

Annons

Ett nytt kriminallabb ska bli ny dragare på Härnösands Science Center 

Technichus vill ta nya kliv för att utvecklas. Detta med hjälp av nya aktiviteter som ska locka ännu fler besökare till Härnösand.

– Bland annat planerar vi att satsa på ett nytt kriminallabb i CSI:stil. Här ska besökarna kunna jobba med att lösa kriminalfall, jobba med blodprov och DNA. Detta i samarbete med Svenska Deckarfestivalen, polisen, polishögskolan och tillsammans med Mittuniversitetets kriminologutbildning. Vi har provat detta tillsammans med några skolklasser och det ser ut att bil en mycket bra verksamhet, säger Sigge Jungell, VD för kommunägda Technichus.

Målsättningen att bli Sveriges bästa Science Center ligger kvar och om tre år ska målet vara nått.

– Vi har på cirka två och ett halvt år ökat besökantalet från 26000 om året till 56000. Och vi har mångdubblat antalet skolklasser som kommer hit till Technichus.

Ännu har det inte hunnit stabiliseras sig ekonomiskt men Sigge Jungell är optimistisk.

– Vi kommer att redovisa en förlust för 2015 men i budgeten räknar vi med att redan under 2016 kunna visa svarta siffror, säger han.

Anledningen är att andelen besökare som betalar för sig ökar. Det handlar dels om privatpersoner men också om skolklasser från andra kommuner än Härnösand.

– Vi kan inte bara förlita oss på Härnösand. Det är viktigt att marknadsföra vår verksamhet utanför Härnösand. Något som har blivit mycket bättre. Förut var det många i grannkommunerna som inte kände till Technichus och bland de som kände till oss fanns en osäkerhet om vi ens fanns kvar. 

Goda erfarenheter både bland privatpersoner och bland skolor sprider sig . Men det räcker inte. Arbetet med att förklara vad Technichus är och kan göra är en prioriterad uppgift. 

– Vii håller också på med att åka på turné och ta med oss verksamheter ut. Senast har vi varit två dagar i Junsele, berättar han. 

Det finns cirka 20 Sience center i Sverige. Bland annat i Luleå och Borlänge. Men Technichus är ensam i mellersta Norrland. Visserligen konkurrerar Technichus med lekland och andra barnaktiviteter men ett Sience center vill vara något mer.

– Det är ett utmärkt komplement till skolans teoretiska undervisning inom naturvetenskap och teknik. Ett Science center stimulerar nyfikenhet och utvecklar undersökande sinnen. De medverkar till att sprida en positiv attityd till naturvetenskap och hjälper människor att uppskatta sambandet mellan naturvetenskapens upptäckter och dess påverkan på deras egna liv. Dessutom är vår verksamhet kvalitetsgranskad av Skolverket. Vi gör nytta.

Andra nyheter handlar om att man har på gång ett samarbete med ett stort it-företag. På så sätt kommer Technichus verksamhet att bli mer digital. Dessutom har man planerar på att följa upp den mycket populära Alfonsutställningen.

– Vi har kontakter med en mycket känd barnboksförfattare om ett samarbete. Vi har lovat att inte berätta mer förrän allt i klart. Men det kommer att bli ett mycket bra samarbete, säger Sigge Jungell.

Läs mer: om Technichus

■■ Läser du ofta nyheter i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.

Annons