Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-ministern i Härnösand – lovade 100 megabit bredband till glesbygden

/
  • Miljöpartisterna Tomas Frejarö, Mehmet Kaplan och Amanda Lind vill alla satsa på infrastruktur i Västernorrland,
  • Landshövding Gunnar Holmgren och IT-minister Mehmet Kaplan tror på satsningen
  • Kommunalråden i Västernorrland var liksom landshövding Gunnar Holmgren och IT-minister Mehmet Kaplan nöjda.

Västernorrland har kommit långt när det gäller samarbete.
Ett samarbete som gjort att länet är i framkant när det gäller IT-satsning.
Det budskapet framkom när IT-minister Mehmet Kaplan presenterade regeringens bredbandsstrategi och digitala agenda i Härnösand på tisdagseftermiddagen.

Annons

Målsättningen är att allt fler ska få tillgång till bredband. Därför har kommunerna i Västernorrland tillsammans med länsstyrelsen och med hjälp av EU-pengar bestämt sig för att bygga ut bredband.

Idag har 48 procent av länets befolkning tillgång till fiber och 51 procent har 100 Mbit per sekund eller mer. Men utanför länets tätorter och småorter är denna siffra nio procent vilket gör det svårt för befintliga företag att utvecklas och nya företag att etableras på landsbygden.

– 90 procent av Sverige ska ha tillgång till minst 100 megabit år 2020 och det gäller inte bara storstäder och befolkade områden utan även glesbygd. Det är ett löfte, säger Mehmet Kaplan.

Projektet är Västernorrlands satsning för att nå regeringens bredbandsmål. Mehmet Kaplan tycker att det är trevligt att få besöka Härnösand. speciellt när man kan presentera en investering på drygt 233 miljoner kronor

– Speciellt trevligt att få vara med och starta Sveriges hittills största digitaliserings- och bredbandsprojekt. Det är ett mycket bra exempel på hur kommuner och länsstyrelse kan samverka för att förse företag och invånare med bredband i områden där marknadskrafterna idag inte är tillräckligt starka, säger Mehmet Kaplan.

Landshövding Gunnar Holmgren är nöjd.

– Det är bra att vi kan samarbete inom länet för att gemensamt nå målet. Kramfors tittar vi speciellt på eftersom där tycks behoven vara störst för närvarande, säger han

Projektet som pågår i fyra år och finansieras till hälften av så kallade EU-pengar från den Europeiska regionalfonden. Övriga medfinansiärer är Länsstyrelsen Västernorrland och de sju kommunerna i Västernorrland.

Projektet samverkar med insatser från landsbygdsprogrammet som också finansierar bredbandsutbyggnad.

Kommunerna är i stort sett nöjda med satsningen även om exempelvis Sollefteås kommunalråd Elisabeth Lassen (S) gärna skulle vilja se en större satsning i delar av Sollefteå kommun.

■■ Vill du läsa fler kommunalac och regionala nyheter i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.

Mer läsning