Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kommuner ska finansiera Technichus

/
  • Lina Dahlbom, verksamhetschef, och Sigge Jungell, vd, tror båda på Technichus framtid.

Technichus har tvingats upprätta en kontrollbalansräkning.
Men någon konkurs är inte på gång.
I stället blir det fortsatt satsning från ägarna.

Annons

Technicus ekonomi har inte varit den bästa och mer än hälften av aktiekapitalet är förbrukat. Anledningen till att Technichus nu har fått upprätta en kontrollbalansräkning är att processen med ett aktieägartillskott drog ut på tiden.

Men ägarna, Härnösands kommun, vill fortsätta satsa på Technichus, vars besöksiffror är på väg uppåt.

Technichus har nyligen utvärderats av Skolverket och fått ett bättre betyg i år, bland annat för vetenskaplig höjd och för tvärvetenskapligt arbete.

– Det innebär också att vi får höjda statsbidrag, säger Sigge Jungell, vd för Technichus.

Företaget har tagit fram en ny affärsplan. Målet är att Technichus ska utvecklas till Sveriges bästa science center och till ett regionalt nav för innovation och utveckling.

Företaget arbetar enligt affärsplanen, med tre huvudsakliga fokusområden. Man vill stärka Technichus attraktionskraft, stärka Technichus regionala roll och hitta en hållbar modell för basfinansiering.

– Förändringsarbetet har hittills gett goda resultat. Och det visar att de valda strategierna håller och att det finns potential för fortsatt framgång, säger Sigge Jungell.

Framför allt har företaget ökat antalet besökare. Det är en dramatisk ökning med över 50 procent, från knappt 30 000 år 2012 till drygt 45 000 år 2014.

Men man vill öka besöksantalet ytterligare. I år satsar man framför allt på helgpaket riktade mot allmänheten och delaktighetspaket för företag och organisationer. Technichus vill också stärka sin basfinansiering som nu Härnösands kommun stå för.

– Vi har ju ett stort upptagningsområde. Inte bara Västernorrland utan även delar av Jämtland, Västerbotten och Hälsingland är ett naturligt upptagningsområde för Technichus, säger Sigge Jungell.

Annons
Annons