Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talanger tog för sig när Real Stompers bjöd på gladjazz

För fredagsunderhållningen den 1 december på Bjästagården stod Real Stompers. De vårdar sitt varumärke och bjuder på nya arrangemang. Pappan till det är Anders ”Berqua” Bergquist som tagit påläggskalvarna Fredrik Ljungdahl och Lukas Johansson under sina vingar.

Annons
Lukas Johansson och Fredrik Ljungdahl fick träffa grundaren (Anders Grimell) av Real Stompers. Foto: Kjell Larsson.

Fredrik Ljungdahl får axla Anders Grimells mantel då han spelar klarinettsolon, som han inte gjort annat i sitt liv. Anders Grimell gav Fredrik mycket beröm, men ville att han skulle ta för sig ännu mer. Fredrik greppade klarinetten i september vilket man har svårt att tro är sant. I Glenn Millers Moonlight Serenade får Fredrik klättra så högt det går att komma. I den här uppsättningen med Fredrik på klarinett blev det succé.

Givetvis måste man även nämna Lukas Johansson som går från klarhet till klarhet med sin trumpet. Jag fascineras av att se hur Lukas med högerdojan håller takten. Grabben verkar ha framtiden utstakad. Frågan är hur länge Real Stompers får behålla honom. Nu kommer Lukas att få en ny utmaning då han tillsammans med Anders Bergquist piano skall spela lite jazzballader. Grabbarna ligger i startgroparna, så nu är det bara att höra av sig ifall man vill ha lite gladjazz för två.

Tomtarna är från vänster Erland Eriksson i blå skjorta, Ivar Eriksson, Kenneth Nordwall, Lukas Johansson trumpet och flygelhorn, Fredrik Ljungdahl klarinett, Anders Bergquist, Åke Collin trombon. Foto: Kjell Larsson.

Varje kille i Real Stompers är värd uppmärksamhet. Åke Collin har allt. Han har sin trombon. Han har humor. Han kan sitt gamla Örnsköldsvik. Han var med på den tiden varorna transporterades med häst och vagn där E4 idag drar genom staden. När Åke berättar hästhistorier, så tänkte jag att det dröjer nog inte så länge tills han får börja berätta om unghästarna (Lukas o Fredrik) som släppts lös på allvar.

En glad och nöjd Ulla Sjölund bad publiken ge Real Stompers en riktigt stor applåd. Foto: Kjell Larsson.

Anders Bergquist kapellmästare, tar inte så stor plats, men vilken lirare på piano. Han täcker upp improvisationerna så det blir en röd tråd. Att ha en sångare är viktigt. Ivar Eriksson passar utmärkt i den rollen. Då spelar det ingen roll om han håller i banjon eller gitarren. I bakgrunden finns Erland Eriksson på kontrabas och Kenneth Nordwall trummor. De gör sitt jobb och mer därtill. De skulle behöva ett extra scengolv så de kommer upp en meter för att kunna möta publiken.

Bland publiken fanns de välkända musikerna Berit Ågren dragspel och Erling Unander gitarr. De verkar gilla gladjazzen i Bjästagåren.Foto: Kjell Larsson.

Det är tämligen överflödigt att räkna upp titlarna på de 16 Evergreens som hanns med. På begäran av Erling Unander spelades Colonel Bogey March, eller på svenska “Bron över floden Kwai”. Spelglädjen lyste igenom. Inte lätt att både vissla och skratta samtidigt. Ett vinnande nummer blev resultatet, för här blev det i ordets rätta bemärkelse gladjazz.

Kjell Larsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons

Mer läsning

Annons