Vad är egentligen folkbildning?
Har man själv inte tagit del av folkbildningen så är det kanske svårt att förstå varför det i dag 19/9 anordnas en nationell manifestation för just folkbildningen. Det kan vara att man anser att folkhögskolor enbart är flum eller att studieförbunden inte gör annat än att fuskar med pengar. För det har ju faktiskt fuskats med pengar med vilje på ett studieförbund och att lära sig måla, dansa, sjunga eller studera örter kan upplevas som flum. Men vad är egentligen folkbildningen då?
Annons
Annons

Bild: Mikael Hellsten
Folkbildning är i grund och botten en vuxenutbildning där alla människor har möjlighet att aktivt delta i samhällslivet och ta ansvar för sin eget lärande. Från dess start i slutet av 1800-talet har det hela tiden handlat om samma sak, oavsett om det är att måla på folkhögskola eller om det är för att ta jägarexamen på ett studieförbund. Att bilda människor i vad de själva vill bli bildade i. Utöver själva lärandet som sker så är demokrati ett av grundkraven från regeringen som folkbildningen har på sig idag. Sammanfattat kan vi säga att du får lära dig vad du själv vill samtidigt som du lär dig hur demokrati fungerar. Alla ska få vara med och alla ska få chansen att lära sig, utvecklas och växa.
Det är i kristider som folkbildningen riktigt får glänsa. När samhället snabbt behövde ställa om för att hjälpa människor som flytt till oss i nöd 2015 så var det folkbildningen som bar det stora utbildningsansvaret. Människor skulle lära sig svenska och hur det svenska samhället med demokrati fungerade. När sjukvårdspersonal saknas startar folkbildningen utbildningar inom sjukvård. När arbetare inte har rättigheter så som semester, 40 timmars arbetsvecka och barnledighet. Ja då är det folkbildningen som bildar och plötsligt har vi en stor mobilisering.
Annons
Annons
Det är inte oväntat att folkbildningen får sig en enorm smäll när SD sitter bakom regeringsmakten. Det tragiska är att det är demokratin om 20 år som tar den största smällen.
När demokrati beskrivs som flum, det är då vi måste känna att flum är viktigt.
Tobias Markusson, regionalt ombud för Sveriges Lärare Folkhögskola, Region Västernorrland