Annons

Annons

Annons

Ett grönare Örnsköldsvik

Insändare
Kommunens resepolicy – ett totalt haveri

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Replik på Kommunen måste ta hänsyn till hela bilden (ÖA 16/9).

Politiker i Örnsköldsvik känner sig tvingade att åka tåg när de ska på tjänsteresa och det är enligt kommunalråden Anna-Britta Åkerlind (C) och Carolina Sandell (S) inte bra. De oroar sig för vad de kallar ”socialt haveri”. Det skulle nämligen kunna inträffa om kommunen inte förändrar sin ”Strategi för resor i tjänsten” som nu förordar tåg som ett första val. Tågresande rimmar enligt de bägge kommunalråden illa med begreppet social hållbarhet som i deras tolkning bland annat handlar om att vara en attraktiv arbetsgivare och inte en sådan som tvingar sina anställda till att åka tåg – när de mycket hellre vill flyga.

Annons

Annons

Bild: Izabelle Nordfjell

Jag utgår från att de resor som åsyftas handlar om att politiker och tjänstemän ska till Stockholm, en resa som med tåg tar fem timmar och 29 minuter. I första klass finns goda möjligheter att använda tiden till att i lugn och ro sitta och arbeta. Alternativet är att flyga. Den effektiva flygtiden är 55 minuter. Till detta ska läggas incheckning, säkerhetskontroll, ombordstigning, väntan på avfärd samt transport in till centrala Stockholm. Jag tvivlar på att tidsbesparingen blir särskilt stor. Dessutom förhindras det arbete som man eventuellt kan utföra under resans gång av flygresans ständiga avbrott.

Efter att under de senaste tre månaderna ständigt har fått nyheter om värmerekord, torka, skogsbränder och översvämningar – kort sagt en katastrofal sommar för stora delar av planeten och dess invånare är det svårt att förstå hur Örnsköldsviks kommun kan komma fram till att kommunens ”Strategi för resor i tjänsten” måste ändras.

Det sociala haveri som kommunalråden är rädda för kommer kännas som en västanfläkt i jämförelse med det totala haveri som kommer att drabba oss alla om vi inte lyckas hejda klimatförändringarna. Arbetet med detta är något som måste ske på alla nivåer, både på individ- och strukturnivå. Att som kommun backa från en ansvarsfull resepolicy till en som hör hemma i det förra seklet är ansvarslöst. Förhoppningsvis finns det kloka kommunpolitiker i Örnsköldsviks kommun som begriper detta och ser till att förändringen inte genomförs.

Åsa Forsberg, Stubbsand

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan