Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Minnesdag för Chiles folk

Till Solidaritet, Nygatan 8, kom närmare 40 nyfikna när höstens första öppna stormöte, med politiskt tema, slog upp portarna. Temat för kvällen var Minnesdag för Chiles folk, 50 år efter den blodiga, CIA-stödda militärkuppen. Denna minnesafton var ett samarrangemang mellan ABF, Vänsterpartiet och Örnsköldsviks FN förening.

Detta är en läsartext.

En film visades. Publiken fick den CIA-stödda militärkuppen pedagogiskt förklarad i dess för- och efterspel. Närmare 40 personer kom för att minnas den blodiga militärkuppen i Chile för 50 år sedan.

Annons

Kvällen inleddes med fika och sång av Kristina Reyes, musikstuderanden vid Mellansel gospellinje. Kristina berättar att hon vuxit upp i Latinamerika och hört hennes mamma spela alla socialistiska sånger. Violetta Parras musik kom så att säga med modersmjölken.

Efter Kristinas framträdande visades en film som pedagogiskt berättade om för- och efterspelet till militärkuppen i Chile för femtio år sedan. Efter avslutad filmvisning inflikade Gunnar Fors att filmen var från 2012 och informerade samtidigt att de skyldiga dömts för mordet på poeten och sångaren Victor Jara, bara häromveckan.

Annons

Kristina Reyes, med rötter i Latinamerika, har vuxit upp med Violetta Parras musik. Kristina som till vardags studerar musik på Mellansels Folkhögskola avslutade minneskvällen på Solidaritet med Gracias a la Vida.

Victor Jara kom med sina protestsånger att bli en symbol för kampen och därmed en måltavla för militärdiktaturen.

Annons

Kvällens höjdpunkt, blev ett avspänt panelsamtalet mellan Gunnar Eklöf (som varit aktiv i olika grupper med fokus på internationell Solidaritet) samt Waldo Burgos som själv var 12 år gammal vid militärkuppen.

Waldo Burgos visar ett fat hans far fick som gåva av Salvador Allende. Familjen gömde gåvan i teven för att undvika upptäckt. På måndagskvällen berättade Waldo många minnen från militärkuppens Chile. Samtalsledare var Gunnar Eklöf.

Waldo berättade hur de trots ett kuppförsök tidigare samma år ändå kom som en fullständig chock att militärchefen Pinochet med CIA i ryggen skulle störta en demokratiskt vald regering med dess president Salvador Allende (vilken dog under brinnande statskupp).

Waldo berättade hur han, när han med sina kamrater, i tonåren, brukade springa runt och dela ut flygblad mot regimen. Det gick så långt att Waldo fängslades för sin aktivism - ett öde han delade med många andra i militärdiktaturens Chile.

Kristina Reyes som studerar musik på gospellinjen i Mellansel har själv rötter i Latinamerika. Hon berörde alla med sin intensiva och vackra sång när ABF, FN föreningen och Vänsterpartiet bjöd till minneskväll för Chile 50 år efter militärkuppen.

Waldos mor uppmanade honom att fly landet och när Waldo landade på Arlanda fick han omedelbart politisk asyl i Sverige.

Annons

Efter en stunds panelsamtal föll publiken naturligt in i ett utvidgat samtal som avslutades med att en åhörare som pekade på de kännetecken vi idag kan se för att fascismen breder ut sig i samhället.

Kristina Reyes avslutade kvällen med Violetta Parras paradnummer Gracias a la Vida. Hennes intensiva och vackra sång gick till allas hjärtan. Under hösten kommer fler öppna politiska möten med olika teman att hållas på Solidaritet.

Marie Buhr

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan