Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Vilken upplevelseresa med Örnsköldsviks Senioruniversitet!

Onsdag morgon den 6 september läser jag i ÖA om svenska mästerskapstävlingen för busschaufförer och att B-O Åhrström från Kroksta vunnit guldtiteln.

Detta är en läsartext.

Den här morgonen skulle jag åka med Örnsköldsviks Senioruniversitet från Resecentrum med Byberg & Nordin till Skellefteå och Luleå. Mina vänner hade berättat om Senioruniversitets intressanta och väl genomförda resor och jag hade bestämt att för första gången delta. Trots lång kö, beroende på stort intresse, lyckades jag få en plats. Döm om min förvåning när jag kommer ut och ser att det är B-O som är vår chaufför. Så tryggt det kändes.

M/S Laponias kapten hälsar oss välkomna ombord .

Vi startade resan med första stopp för fika i Sävar och fortsatte därefter till Skellefteå och Sara Kulturhus. Äntligen fick jag möjlighet att se denna fantastiska byggnad helt i trä som jag så länge önskat. Efter en intressant information och guidning serverades vi en smakrik lunch. När vi passerade Northvolt batterifabrik höll Erik Hägglund i presentationen.

Annons

Annons

Efter incheckningen på Elite Grand Hotell i Luleå tog vi en kort promenad till hamnen där vi steg ombord på M/S Laponia. Stora fat med räkor serverades med skön trubadurmusik och guidning av skepparen. Nöjda med dagens aktiviteter återvände vi till hotellet och en god natts sömn.

B-O Åhrström, vår busschaufför utanför författarbyn.

Torsdag morgon stod B-O redo med bussen för att ta oss till Swerims Forskningsinstitut för gruv-, stål- och metallindustrin där vi informerades om verksamheten och fick samtidigt kaffe med jättegoda sockerbullar. Färden fortsatte till Luleå Tekniska Universitet där vi fick lyssna på intressanta föredrag om Gröna metaller, HYBRIT fossilfri järnframställning, framtidens gruvteknik med mera.

Tre mycket kompetenta kvinnor höll i informationen på ett lättförklarligt sätt så att även jag, som inte är tekniker, kunde förstå verksamheten. Med avbrott för lunch återvände vi på eftermiddagen till hotellet oerhört nöjda med all kunskap vi fått om det nya gröna samhället.

Efter en stunds vila samlades vi till middag och därefter promenerade vi till Luleå Kulturhus för att lyssna på hovsångerskan Miah Persson och Norrbottens Kammarorkester.

Dags för hemresa på fredag morgon. Vi stannade i Författarbyn Sjön/Hjoggböle, P-O Enqvists hembygd, där vi blev bjudna på lunch i Sjöns bönhus och fick många historier om byns författare berättade för oss.

Annons

Annons

P-O Enqvists barndomshem.

Ytterligare ett stopp gjordes i Burträsk och guiden berättade om företaget Västerbottensosts historia från 1872. Dessutom fick vi möjlighet att köpa ost samt njuta av en Västerbottenpaj.

Nöjda och glada efter en fantastisk resa anlände vi åter till Ö-vik på kvällen. Ett varmt tack till Erik Hägglund, som lagt ner ett gediget jobb med programmet inför den här resan samt till styrelsen och vår eminente chaufför. Jag är tacksam över att vara medlem i Örnsköldsviks Senioruniversitet som ger mig allmänbildning trots att jag inte utbildat mig på högskola eller universitet.

Margareta Hedberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan