Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
S: Nej till regeringens krav på anmälningsplikt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Av Tidöavtalet framgår att regeringen avser att genomföra en översyn av regelverket kring inre utlänningskontroller i syfte att angripa det så kallade skuggsamhället. Planen är att införa en angiverilag där till exempel anställda inom kommuner och regioner, såsom personal inom exempelvis sjukvården, lärare och omsorgspersonal ska vara skyldiga att rapportera till polisen och Migrationsverket när de kommer i kontakt med människor som vistas i Sverige utan tillstånd – så kallade papperslösa.

Annons

Annons

Carolina Sondell (S) och Anna Sundberg (S).

Bild: Viktor Holmström, Izabelle Nordfjell

Regeringen och Sverigedemokraterna, med Åkesson och Kristersson i spetsen, vill nu gå vidare med sina krav på att kommun- och myndighetsanställda ska tvingas ange papperslösa de möter i tjänst till migrationsverket. Ett mycket problematiskt förslag som riskerar att undergräva det viktigaste vi har i ett samhälle - tilliten.

Kritiken och oron bland dem som skulle bli berörda av detta lagkrav är omfattande. Förslaget får även stark kritik från anställda och fackförbund. Om lagen realiseras kan många av kommunens anställda, som lärare och omsorgspersonal, tvingas bryta mot sin yrkesetik och gå emot FN:s barnkonvention.

Vi Socialdemokrater kommer aldrig medverka till att våra anställda ska ange människor som redan befinner sig i en utsatt position och vi kommer att motarbeta alla sådana förslag.

Lagen vore inte bara oetisk men också skrämmande och hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle.

Hur tänker den styrande minoriteten med Anna-Britta Åkerlind och Annica Jonsson i spetsen, är det är etiskt rätt att ställa dessa krav på våra anställda? Ska de anmäla alla som är papperslösa i samhället istället för att hjälpa dem?

Carolina Sondell, oppositionsråd (S)

Anna Sundberg, 2:e vice ordförande Välfärdsnämnden (S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan