Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Bo och Mailis Westberg-Gren fyller båda 90

1952 skjutsade Bo Westberg-Gren sin blivande fru Mailis på pakethållaren inifrån stan till Nyänget, för att dansa till Arne Domnerus band med Alice Babs.

Nu ska det förälskade paret snart fira sina 90-årsdagar, hemma vid Gälarhällan i Skagshamn.

Bosse som trodde att han inte hade så lång tid kvar efter pensioneringen 1993 vid 60 års ålder, är nu näst äldst i Skagshamn och Skeppsmalen.

Detta är en läsartext.

Konstnären Bo Westberg-Gren och hustrun Mailis fyller båda 90 år nästa vecka; Bo på torsdag 14 september och Mailis dagen efter.

Annons

Det har alltid varit trivsamt att besöka paret Mailis och Bo Westberg-Grens hem och 2016 förlade Nävertjäls Bycirkel sin upptaktsträff till deras glasveranda. Bo Westberg-Gren kom med i Bycirkeln strax före jul 2014 då vi kom in på släkten Westbergs.

Till träffen i Skagshamn bjöds Märta Olsson och Gösta Johansson in, så det blev mycket musik och sång samt skolminnen från Krokstaskolan, på glasverandan.

Från Bycirkelns träff 2016 i Skagshamn med tre släktingar till Bosse närmast kameran. Foto: Kjell Larsson

Allt gick sin gilla gång i Bycirkeln under fyra år och Bo Westberg-Gren blev en av de mest aktiva deltagarna. Hans goda minne och förmågan att berätta gav Bycirkeln en väldig skjuts ihop med den konstnärliga ådran.

Annons

Annons

Det största avtrycket är utan tvekan tavlan ”Välkommen till Rutberget” som folk stöter på vid högsta punkten ”Tomten”, innan det bär i väg i en brant utförslöpa ned mot Hotell Rutberget.

Välkommen till Rutberget-tavlan kom på plats sommaren 2016.

Sommaren 2016 var det fotbollsfest i Nävertjäl för veteraner från Allsvenskan ned till Stambaneserien.

Thore Persson (FV & AIK) och Lasse Nordin (Domsjö & Hammarby) fick ta emot var sitt konstverk och därmed hade Bosse även här ett finger med i spelet.

FV:s målspruta 1959 Thore Persson håller upp sin tavla, som han fick vid fotbollsfesten i Nävertjäl.

När Assar Byström skulle fylla 80 år, så var Gullängets kyrkokör inbjuden för att hylla jubilaren.

Assar och Gun-Marie åkte på en riktig blåsning inför kören. Vi i Bycirkeln hade i smyg lyckats samla in fotomaterial, så Bo Westberg-Gren kunde rekonstruera Assars hem, hur det såg ut innan ladugården brann ned.

Assar Byström håller i Nävertjäls Bygdegård upp sin 80-årspresent med hjälp av hustrun Gun-Marie.

Bycirkeln svällde och Bo Westberg-Gren blev inbjuden till Herrarnas Afton i Gullängets kyrka av nestorn Hasse Andersson, Hanabäck, för att berätta om hur altartavlan ”Vägen till himlen” kom till under hovpredikant Hans Öbergs ledning vid restaureringen av Lillkyrkan. Sedan dess är Bo Westberg-Gren bofast i Herrarnas Afton.

Annons

Annons

Bo Westberg-Gren fick ett uppdrag att måla av Lina Sundqvist, som fick ta emot konstverket vid Herrarnas Afton hösten 2017. Det blev en blåsning som hette duga för den inte ont anande sångnäktergalen, som blev avmålad från ett foto som den vackraste huldra, som tänkas kan.

Lina Sundqvist blev överraskad av tavlan, som överlämnades från Bycirkeln av Bo Westberg-Gren.

Man kan säga att vi i Bycirkeln hade tur som fick in Bo Westberg-Gren, genom att hans farfar Fredrik Westberg bott i Nävertjäl samt att Bosse hade delar av sin släkt i Bycirkeln.

När poliskommissarie John Westberg, Själevad, fyllde 90 år fick han motta en tavla föreställande sitt barndomshem med infällt porträtt. Med den tavlan kan man säga att cirkeln slöts för Bycirkeln, medan Herrarnas Afton knegar vidare ett år i sänder.

John Westberg fick en tavla i 90-årsuppvaktning av Skagenmålaren BWG.

Att fylla 90 år är väl ingenting tycker Bosse.

– Åldersnojan klarade jag av i samband med att jag gick i pension 1993. Nu tar Maja och jag en dag i taget och det tänker vi fortsätta med. Åldern är bara en siffra och man är inte äldre än man gör sig, säger Bosse och kramar om sin livskamrat.

För den urtjusiga charmören har det bara funnits en kvinna och henne raggade han upp som sagt 1952 på cykel.

Annons

Stort grattis till turturduvorna!

– Vi håller konstateljén öppen under firandet, 14:e (Bosse 90 år), 15:e (Mailis 90 år) och 16:e (Stockholmsfrämmande inom familjen), hälsar Ö-viks äldste aktive konstnär, ”Skagenmålaren”.

Kjell Larsson

Sex Hanabäckare samlade i ateljén i Skagshamn runt Bo Westberg-Grens bytavla.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan