Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
Vi kräver en lön på minst 28000 kronor

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nu pågår ett stort löneuppror med cirka 5000 medlemmar på Facebook där tandsköterskor runt i Sverige fått nog av att arbeta för en lön som inte räcker till. Vi är frustrerade över att inte kunna försörja våra familjer, vara ensamstående och ha ett arbete med en rimlig lön, vi sliter varje dag för patienter och Region Västernorrland. En nyutbildad tandsköterska får ca 23500kr i lön. Vi har själva inte råd att besöka tandvården och enligt en undersökning från Vision ångrar 53% av tandsköterskorna sitt yrkesval.

Bild: TT

Annons

Det råder stor tandläkarbrist i Sverige och därför är det av yttersta vikt att ge bra och säker tandvård till så många som möjligt på ett effektivt sätt. Tandsköterskan ser till att patienter bokas in på ett smart sätt, att alla instrument finns att tillgå, rengörs och steriliseras. Vi förbereder inför, assisterar och städar efter patientbehandling för att underlätta, därmed spara tid för tandläkaren så fler patienter kan få vård. Vi arbetar på flera rum samtidigt, tar på oss nya arbetsuppgifter när det behövs, täcker upp vid sjukdom för att undvika att avboka patienter. Flera av oss behöver dessutom arbeta på helger för att få en extra inkomst eftersom vårt heltidsarbete inte räcker till.

Annons

En del av våra nya och utökade arbetsuppgifter kräver externa utbildningar och efter de avslutade interna och externa utbildningarna får vi inget lönepåslag. Anledningen - det ingår i en tandsköterskas arbetsuppgifter. Hur är det möjligt? Tandsköterskor har ingen skriftlig arbetsbeskrivning, hur kan någon säga vad som ingår?

OM det ingår, varför är det inte en del av vår yrkesutbildning?

Under cirka tre års tid har 22 medarbetare slutat på Folktandvården i Örnsköldsvik. De erfarna tandsköterskorna som är kvar måste lära upp nya medarbetare både tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor.

Det är omöjligt att förstå att regionen inte gör allt i sin makt för att behålla den personal som finns kvar. Om vi tvingas sluta på grund av den låga lönen blir patienterna och resterande personal drabbade. Hur är det tillgänglig, effektiv, säker, patientfokuserad och rättvis tandvård? Region Västernorrland har en möjlighet att göra något åt det här.

Vi kräver att alla tandsköterskor inom Region Västernorrland ska ha en lön på minst 28 000 kronor och bättre löneutveckling. Att lönerna för befintlig personal höjs för att säkerställa att kompetens och erfarenhet behålls på arbetsplatsen. Vi kräver att det ökade ansvaret med extrauppgifter och utbildningar ska ge mer lön.

Tandsköterskor Örnsköldsvik genom Caroline, Susanne, Kristina, Annika,Camilla, Linda, Sandra, Johanna, Camilla, Desirée, Susanne och Berit

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan