Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
Thunfors har en lång resa att göra

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Replik på insändaren "Kan frieriet till SJVP lösa regionens enorma problem?" (ÖA 27/8).

Länet och dess medborgare är inte förtjänta av Thunfors och SJVP:s polariserande och destruktiva konfrontation i alla frågor, skriver Roger Johansson, gruppledare för Socialdemokraterna Region Västernorrland (bilden).

Bild: Mats Olsson

Annons

Robert Thunfors (SJVP) har tolkat min insändare med reflektioner om SJVP:s utmaningar som ett frieri. Det står klart att undertecknad och Thunfors har olika syn på frieri men det bekräftar Thunfors självbild av en som tror sig ha tiden på sin sida.

Region Västernorrland står inför stora utmaningar och vi behöver mer samarbete och mindre konflikt och polarisering i länet. Det finns positiva tecken som exempelvis kommunernas och regionens samarbete i samband med förssvarsetableringen i Sollefteå och Torsbodaprojektet.

Annons

Thunfors och SJVP bidrar dock inte till ett ökat samarbete. Tvärtom, konfrontation är ledstjärnan och tron är stark att det är en vinnande strategi för framtiden.

Jag lyfter här tre exempel på hur partiet agerat sedan valet 2022 som inte gynnar länet och dess innevånare.

■ Partiet har anslutit sig till SD:s kulturkrig mot vindkraften. All vindkraft är av ondo, oavsett om det är på land eller till havs. Denna polarisering är inte vad vi behöver i energipolitiken och hade SJVP:s haft inflytande över energipolitiken hade vi inte sett den gröna nyindustrialisering som nu ger hopp och framtidstro.

■ Majoriteten S, M och C har beslutat om en satsning på närmare 70 miljoner kronor på kompetensförsörjning/kompetensväxling för att förbättra personalens villkor i regionen. Denna satsning röstade SJVP mot.

■ Sjukvården står inför stora utmaningar och majoriteten och har beslutat om en extern utredare skall få se över den framtida sjukhusstrukturen i länet, bland annat möjligheterna till återöppnande av BB och akutkirurgi i Sollefteå. SJVP är emot att utreda hur sjukvården skall rustas för framtiden, de vet redan att den organisation som gällde 2015 är optimal (eller är 1970-talets organisation optimal) för att möta framtiden.

Annons

Länet och dess medborgare är inte förtjänta av Thunfors och SJVP:s polariserande och destruktiva konfrontation i alla frågor. I Thunfors svar finns inga tecken på att partiet påbörjat resan till att bli ett parti som är förmöget att ta ansvar i de komplexa frågor regionpolitiken innehåller.

Roger Johansson, gruppledare Socialdemokraterna Region Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan