Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Miljömedvetna koloniodlare drar invasiva jättebalsamin

Tvillingsta koloniförenings ”Frivilligstyrka” utför årligen värdefulla arbetsinsatser på föreningens gemensamma område utanför själva lotterna.

Detta är en läsartext.

”Styrkan” består av cirka en tredjedel av medlemmarna, som med ansvar och glädje gör ideella arbeten vid behov. Söndag den 3 september träffades åtta medlemmar för den årliga balsamindragningen. Det blev i år liksom ifjol hela nio kärror fulla med balsamin uppdragna med rötterna.

Snart är nästan hälften av "balsaminskörden" lastad.

Annons

Annons

Då jättebalsamin är en invasiv art är det viktigt att hålla ner beståndet, som annars sprider sig med mängder av frön. Växten kallas ibland även för ”sprätt iväg”, då de mogna fröna har förmåga att sprätta iväg dryga sju meter. Då Tvillingsta koloniförening strävar efter att ha en miljövänlig policy, har vi en grupp odlare som känner ansvar för att bidra till att rädda den biologiska mångfalden.

Enligt lag är markägare skyldiga att hålla efter invasiva växter, så att de inte sprider sig. Därför är det viktigt att även närliggande fastighetsägare gör detsamma. Målet är ju att vi nästa år behöver fylla färre kärror med de invasiva inkräktarna. Men endast med kunskap och vilja kan vi nå det miljömålet, om alla då drar åt samma håll.

Efter utfört arbete samlades Frivilligstyrkan för en välförtjänt fikapaus i det gröna.

Anders Edlund

En välförtjänt fikapaus efter balsamindragningen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan