Annons

Annons

Annons

Insändare
KD: Låt staten ta ansvar för vården

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Som Kristdemokrater gick vi till val på att gå från 21 olika styren till ett sammanhållet statligt ansvar för vården. Sveriges vårdsystem från 1862 är inte är byggt för vår tids utmaningar inom vården.

Det har väl inte undgått någon att vi står inför gigantiska problem inom vården där det fattas både personal och vårdplatser. Organisationen är förlegad och fungerar inte som den gjorde förr.

Annons

Trots att svenska skattebetalare lägger mer pengar än EU-genomsnittet på sjukvården så har vi lägst antal vårdplatser. En ny rapport från Socialstyrelsen har visat att det saknas cirka 2300 vårdplatser i regionerna till vardags.

Annons

Bild: Janerik Henriksson/TT

Regeringen avsätter nu två miljarder årligen för att öka antalet vårdplatser.

Vi måste också kunna säkerställa att patienten sätts i centrum, och får den bästa möjliga vård som går att ge. Vi behöver också tillse att personalens arbetsvillkor förbättras så att fler vill och orkar jobba heltid inom vården.

En nationell plan tas fram för att öka tillgängligheten minska de regionala skillnaderna som råder idag. 1,7 miljarder kronor har avsatts till mödrahälsovården och förlossningsvården. Utöver detta har 150 miljoner öronmärkts i syfte att återöppna eller förhindra att BB avdelningar läggs ner av ekonomiska skäl.

I den nationella planen ingår också verktyg för att behålla och rekrytera nya medarbetare till vården.

Regeringen ställer också högre krav på läkemedelsföretagen att öka lagerhållningen och se över beredskapen samt stärka det internationella samarbetet kring detta.

Vårdköerna har skenat under de åtta år socialdemokraterna varit i styret. Därför känns det så bra att vi kristdemokrater äntligen fått kliva in i regeringen för att återupprätta en sjukvård att lita på.

Annons

Annons

Efter endast drygt nio månader i regeringsställningar har redan en rad satsningar genomförts.

Nu tar vi de första kliven mot århundradets sjukvårdsreform som fungerar bättre och tar ansvar för en mer effektiv och jämlik vård i hela vårt land.

Maria Borgehammar (KD), Region Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan