Annons

Annons

Annons

Att vara förälder

Insändare
Förlorarna på ”15 timmars” är barnen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Replik på Bortskämda föräldrar ger mer jobb till förskollärarma (ÖA 25/8).

ÖA:s liberale ledarkrönikör Lukas Frensborg utgår, med sin patriarkala attityd, från att förskolan är barnpassning åt lata föräldrar som inte fattar att de med sina ökade krav på förskolan sliter sönder den hårt belastade personalen och på sikt även störtar samhället i sank. ”Att ha barnen gråtande på varsin arm” är verkligen att föredra.

Annons

Vad som hänt inom samhällsutvecklingen och förskolepedagogiken de senaste hundra åren har gått läraren och tidigare folkhögskolerektorn Frensborg helt förbi. Barn från två-treårsåldern älskar att vara med andra barn och leka. De älskar det så mycket att de inte förstår varför de ska avstå mellanmålet med de andra barnen och gå hem med pappa, bara för att pappa är arbetslös, eller följa med mamma hem och sitta tyst framför teven för att lillasyster ska sova middag?

Annons

Det finns nämligen inga barn ute på dagarna/eftermiddagarna i grannskapet som det gjorde på 50-talet. Barn trivs med rutiner, lekar och utmaningar som är anpassade efter deras ålder. Det ger trygghet. Trygghet skapar kreativa barn. När jag har hämtat mitt barnbarn halv två har jag aldrig hört något barn jubla över att äntligen få slippa ”barnpassningen” och följa med föräldrarna hem. '

Dessutom hävdar förskollärarna att 15-timmarsbarnen kommer i kläm. De missar flera av veckans aktiviteter och tyvärr även den viktiga uteleken på eftermiddagen. Förlorarna är barnen. Och visst är det barnen vi har i fokus, Frensborg, och inte den kortsiktiga ekonomin för då kan vi snart stänga alla kommunala verksamheter.

Maggie Eriksson

SVAR DIREKT

Kul att min krönika engagerar! Jag har dock svårt att förstå hur åsikten att vi måste värna personal och verksamhet i förskolan skulle vara patriarkal. För det är just det som det handlar om; att värna personal och verksamhet i förskolan. För stora barngrupper får en negativ effekt. Är alternativet istället för förskola att sätta ungen tyst framför TVn tror jag inte själva bristen på förskolan är grundproblemet.

Lukas Frensborg, lärare och fristående krönikör för ÖA:s liberala ledarsida

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan