Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Kultändarna fick ordentlig snurr på surströmmingsfest

PRO Husum hade den 25 augusti surströmmingsfest i Husumgården. Till festen ville man ha någonting glatt, någonting nytt, så då föll valet på Kultändarna, som skaffat sig ett gott rykte som ett häftigt gitarrband.

Detta är en läsartext.

Ola Vikström elbas och klaviatur samt Göran Jonsson elgitarr kan konsten, att få det att svänga störtskönt för Kultändarna. Foto: Kjell Larsson

Annons

Gitarristen Göran Jonsson och allround musikern Ola Vikström motsvarade förväntningarna med råge. De togs emot på scen av Margaretha Bodin som skrivit en välkomstvisa på fem verser till melodin Små Nära Ting, som Ola Vikström på klaviaturen spelade till.

Mycket vackert med Maggans sång och manegen vart därmed ordentligt krattad, innan Kultänderna körde i gång med en Surströmmingblues (finns på Youtube) gjord av Göran Jonsson, vilket gav stora applåder. Det var nu dags för fem instrumentala gitarrlåtar från förr, med fyndigt mellansnack av Göran Jonsson och en leende Ola Vikström som det spratt för i hela kroppen.

Annons

Annons

Margaretha Bodin inledde PRO Husums surströmmingsfest ackompanjerad av Ola Vikström, med en rimmad visa till melodin Små Nära Ting. Foto: Kjell Larsson

Så blev det dags för ordföranden att ingripa, så att strömmingen kunde serveras med löftet att Kultändarna skulle komma tillbaka. När alla var mätta och belåtna bjöd Kultändarna på roliga musikaliska minnen av Anundsjöbon Göran Jonsson i Skola oppa Bredbyn och Visst lever Minnena kvar från Sommaren 1965. För att höja temperaturen ytterligare bjöd man in publiken till allsång till Jag Ringer På Fredag och Börja om från Början, innan det var dags för kaffe med gokaka till.

Dags för Kultändarna att inta scen på nytt och då fick man visa vilka duktiga gitarrister man är i The Shadows Apache, innan det blev tre medleyn sammansatta av den klurige Göran Jonsson. Först blev det När Hoss och Hyland kom till Byn med de fyra låtarna Bonanza, Den siste Mohikanen, Akta dig för Indianerna och Zero zero.

Ett nytt avbrott för hyllning av jubilarer, samt roliga historier berättade av modiga kvinnor och män ur publiken, innan Kultändarna blandade och gav ur sin rika repertoar, där Jerry Williams It Started with a love Affair finns med.

Allt som allt hann Kultändarna med ett tjugotal låtar, innan det blev dags för lottdragning och avrundning av en hellyckad fest på dryga tre timmar.

Kjell Larsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan