Annons

Annons

Annons

Nybergs planer på Varvsberget

Insändare
Den döda handen på Varvsberget

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Just nu är en det som en död hand över området.” Det är kommunalrådet Anna-Britta Åkerlinds syn på Varvsberget enligt ÖA 13 augusti. Journalisten verkar dela den synen: ”förutom några friluftssatsningar har det inte hänt mycket uppe på berget”.

Och i ÖA den 18 augusti får vi veta att liberale krönikören Lukas Frensborg tycker att ”denna vackra utsiktsplats lämnar mycket att önska”.

Märkligt nog verkar alla dessa tyckare anse att allt hade varit annorlunda bara Nicklas Nyberg fått bygga sitt stora byggnadskomplex på bergets topp. Ett projekt som förutom att helt bygga bort och privatisera den unika utsiktsplatsen skulle spränga stora sår i berget.

Annons

Annons

Bild: Izabelle Nordfjell

I kommunens så kallade Fördjupade översiktsplan för centralorten pekas Varvsberget ut som grön- och friluftsområde och ett av våra stadsnära berg. Som ett område som är unikt för vår stad. Därför kan vi vara glada för den utveckling som nu äger rum helt i linje med detta. Utöver vårt stora dragplåster Höga Kusten-leden finns nu ännu en fantastisk vandringsled som binder samman våra stadsnära bergstoppar. Nya cykelleder har tillkommit. Vi har kunnat uppleva en kreativ konstutställning ute i den fantastiska naturen.

Den enda ”döda hand” som kan märkas är Nybergs hand. Han äger den fina restaurangen vid utsiktsplatsen, men har lagt den i ett trist vänteläge. Ett läge som han nu försöker utnyttja för att privatisera inte bara den mark han redan köpt utan även allas vår upplevelse av Varvsberget.

Varvsberget är först och främst ett grön- och friluftsområde och en välbesökt utsiktsplats. Lukas Frensborg verkar tycka att det också är en del av innerstaden. Det kan diskuteras men helt klart är berget viktigt för hur innerstaden upplevs. Det är en viktig blickpunkt för oss som vistas i innerstaden, vars profil inte borde förstöras av Nybergs bostadskoloss.

Annons

Förresten. Utöver stadsbergen har vår stad ännu en unik tillgång, som rätt hanterad kan betyda mycket för att den ska locka fler att stanna här eller flytta hit. Det är förstås läget vid Örnsköldsviksfjärden. De enda stadsnära strandområden vi har kvar där allmänheten skulle kunna njuta av havet i park- och grönområden är Lugnviksområdet/Strandparken och området mellan Hörneborg och Saltmagasinet. Båda dessa områden vill de styrande nu tyvärr bygga bort.

Säg ja till att ta vara på och utveckla våra unika naturtillgångar! Då kan vi fylla alla de nu planerade bostadsområdena och möjliggöra fler bostadsprojekt runt om i vår vackra kommun.

Granskare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan