Vi vill reda ut en del missuppfattningar från insändaren 13/8 av Marie Buhr (V)
Örnsköldsvik har europaväg, järnväg, djuphamn och flygplats. Från kommunen levereras inte bara hockeyspelare på elitnivå utan också försvarsmateriel, hydraulmotorer, skog och biobaserade produkter, e-fartygsbränsle med mera. Ö-vik står för en förhållandevis stor andel av Sveriges export. Företagsamheten hade inte sett ut såhär om inte tillgängligheten via land, vatten och luft fanns. En försämring av infrastruktursystemet får konsekvenser för näringslivet. Och för medborgarna.
Flyget har unika egenskaper. Det är tidseffektivt, övervinna svår terräng och kräver lite infrastruktur. Vi mäter ofta flyget i antalet passagerare, det vill säga hur många flygbiljetter som säljs. Men flyget är mycket mer än så. Förutom linjetrafik är flyget brandflyg, ambulansflyg, helikopterverksamhet, mätning, utbildning, privatflyg och militärt flyg. För Ö-vik har 30-40 procent av start- och landningar varit den typen av flyg de senaste åren. Maries argument mot flygplatsens nödvändighet, att det tar 1,5 timmar med tåg till Umeå faller platt när vi konstaterar att varje minut är viktig, då det handlar om att rädda liv.
Annons
Annons
Försvarsmakten och MSB konstaterar att all flyginfrastruktur behövs i Sverige. I den oroliga tid vi är i med krig i vår närhet, hög terrorhotnivå och extremväder, knappt återhämtade från en världsomfattande pandemi, är det klokt att ta deras ord på allvar. Ett redundant transportsystem är ett system med olika transportslag som minskar samhällets sårbarhet om ett av dem skulle slås ut.

Örnsköldsviks flygplats.
Bild: Robbin Norgren
Flyginfrastruktur finansieras framförallt genom flygbiljetten men i vårt glesbefolkade land fungerar inte det systemet riktigt. I februari överlämnades därför en utredning till regeringen, som föreslår att statens ersättning till regionala flygplatser ska höjas. Det är bra men inte tillräckligt. Vi hoppas regeringen går längre och säkrar det svenska flyginfrastrukturnätet.
Klimatet då? Inrikesflyget står för mindre än 1 procent av Sveriges utsläpp och räknar vi med utrikesflyg landar andelen på 3-4 procent. En stängd flygplats räddar inte klimatet.
Men självklart ska flygets utsläpp minska. Kartan för flyget att nå klimatmålet om netto noll är uppritad och överenskommen på global, europeisk och nationell nivå. Omställningen blir av, inte minst för att det blir för dyrt att släppa ut. Hållbart flygbränsle, el och vätgas, rakare flygvägar och annan teknik innehåller kartan.
Annons
Hållbart flygbränsle kan du köpa till din biljett redan idag. Sveriges första kommersiella flyglinje på vätgas ska vara igång 2026 mellan Skellefteå och Bromma. Biljetterna till premiärturen av ett svenskt bolags planerade elflyglinje är redan sålda.
Vi har inte nämnt drönarutvecklingen och hur elflyget kommer förändra våra resmönster. Vår poäng är att de två kilometer asfalt som finns i Ö-vik är väl värda att värna och utveckla. För totalförsvaret, för jobben, för att bereda plats för fossilfritt resande och för fler elithockeyspelare från Modo i världen.
Tina Thorsell, samhällspolitisk chef, Transportföretagen
Victoria Barrsäter, näringspolitisk expert, Transportföretagen Flyg