Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
"Bettan" visade stor oro för Bottenhavet

Ganska exakt 80 personer kom till Bruksgården i Domsjö när Riksförbundet pensionärsgemenskap (RPG) bjöd in till surströmming och höstupptakt. Anledningen till den stora uppslutningen var inte bara strömmingen utan dagens gäst Elisabet ”Bettan” Nordqvist. Hon är dotter till ulvökungen Fridolf Nordqvist och levde sitt liv på Ulvön som egen företagare tills för sju år sedan när hon blev fastlandsbo i Domsjö.

Detta är en läsartext.

Elisabet ”Bettan” Nordqvist gjorde stor succé när hon berättade glimtar från Ulvön inför hela 80 personer vid RPG:s höstupptakt på Bruksgården med surströmming på menyn. Foto: Sven Lindblom

Annons

”Bettan” visade stor oro för det biologiska livet i Bottenhavet.

På 1980-talet hade torsken kommit tillbaka och var en fiskbar art för kustfiskarna. Men då kom de jättelika trålarna från södra Sverige och tog upp allt. Nu är trålarna här igen och tar upp inte strömming utan allt som finns i vattnet. Nu är det så utfiskat att sälarna svälter. Regeringar av olika färg och EU låter allt ske. Det är hemskt och upprörande. Det är ett fruktansvärt arv vi lämnar efter oss.

Annons

Annons

Av bara farten fick gästerna veta att strömmingen ska läggas i blodsaltning i 2,5 dygn på våren. Därefter ska den gällas och saltas och läggas i stora kar, helst av trä förstås. Fridolf Nordqvist startade sitt salteri redan 1932.

Eftersom min bror inte var intresserade tog jag över 1974, berättade ”Bettan” inför en ivrigt lyssnade publik. Första året lade jag in så mycket som 80 000 bukar. Men det var en jobbig tid eftersom jag också drev Alma gränd med namnet efter min mor. 1984 orkade jag inte längre och avvecklade eftersom det inte fanns någon som var villig att ta över.

Åke Nilsson ledde allsången och inledde passande nog med Evert Taubes "Änglamarken".

”Bettan” kom riktigt till sin rätt och trivdes när hon berättade om kronprins Carl Gustafs besök på ön 1967. Bakgrunden var att pappa Fridolf fått ett samtal med önskemål om att kronprisen ville besöka ön och proväta surströmming. Pappa lovade och såg inga problem med detta.

Mamma blev däremot jätterolig. Hon ville att hotellet skulle öppnas men det vill inte hovet. Önskemålet var att få komma hem till familjen. Mamma oroade sig för allt från våra kläder till önskemål om att vi skulle tapetsera om i ”salen”. Jag var 20 år och skulle servera dryckerna. Prinsen hade två-tre adjutanter med sig och stämningen var nog litet tryckt. Då berättade pappa historier. Vi stängde dörren och höll oss i köket tills vi hörde höga hjärtliga skratt från tårna till hjässan. Jag gissar att pappa berättade historier som inte passar för det här sällskapet på Bruksgården.

RPG:s ordförande Maine Svensson ledde sammankonsten. Åke Nilsson ledde allsången och Sten Lundin avslutade med en kort andakt.

Sven Lindblom

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan