Annons

Annons

Annons

Husum

Läsartext
Marie har 600 sorters rosor

Drömme IOGT-NTO har som tradition att starta höstsäsongen med en resa. I år valde vi att resa en kortare bit och åka i egna bilar.

Detta är en läsartext.

Marie Wiberg berättar om alla rossorter och Birgitta Westman, Roland Thelin och Marianne Nilsson, som var några av deltagarna lyssnar och tar till sig av kunskapen.

Annons

Målet med resan var Husum och första anhalt var Marie Wibergs rosarium. Här möttes vi av en fantastisk trädgård med 600 olika sorters rosor. Det var verkligen många färger och dofter. Marie berättade om olika grupper och några jag snappade upp var Albagruppen och Bourbon.

Det är alltid farligt att generalisera men min upplevelse att intresset var större bland de kvinnliga deltagarna, medan några av männen drog sig till skuggan till en trädgårdsmöbel. Det viktigaste är att var och en njuter på sitt sätt.

Jag ställer frågan till Marie hur många timmar i veckan hon lägger på denna trädgård? Då svarar hon så klokt:

– Du undrar hur många timmar jag njuter. Det skall vi komma ihåg, det vi vill och mår bra av är livets njutning.

Annons

Marie Wiberg i sin fantastiska Rosenträdgård, med devisen Njut av stunden, vilket vi verkligen bör tänka på.

Annons

Efter denna fina upplevelse som inte ens alla Husumbor känner till, gick resan till IOGT-NTO-lokalen där våra föreningskamrater välkomnade oss med öppna famnen. Maya Suwannarat Lidström berättade om MKC (Mångkulturellt Centrum) i Husum.

Ledorden för MKC:s verksamhet är jämlikhet, integration, kultur, mångfald och nykterhet. Mångkulturellt centrum startades på många platser runt om i kommunen, men i dag är den mest utvecklad i Husum. Till stor del beror det på ett utvecklat samarbete mellan Junis, IOGT-NTO, Svenska Kyrkan, Centrumkyrkan, Röda Villan, Röda Korset och Unga Örnar, den fackliga avdelningen Pappers ger även stöd.

Maya Suwannaret Lidström som är en eldsjäl gällande Mångkulturellt Centrum i Husum berättar engagerat om deras verksamhet.

Återigen är det bevisat, tillsammans kan vi. Maya berättade att olika nationaliteter träffas ibland gruppvis, men ofta är det träffar för alla, verkliga kulturmöten. Några exempel Maya berättade om är bakning, fester kopplat till årstider, danser av olika slag. Verkligen intressant att lyssna på.

En god pizzabuffet serverades, och eftersom alla var hungriga blev det en strykande åtgång. Drömme IOGT-NTO genomförde föreningsmöte med rapporter från badplatsen med simskola, sagostigen och sommarens kongresser.

Annons

Annons

Under pizzamiddagen var det många intensiva samtal runt borden

Den kommande verksamheten består av Musikcafé med Brända Taket, distriktets höstupptakt och Mötesplats Valhalla.

Deltagarna från Husum ställde en del frågor, så här ser vi värdet att mötas mellan olika föreningar.

Per-Anders Sjödin guidade runt och visade lokalen innan vi drack kaffe med tilltugg. Dagen avslutades med visning av föreningens friluftsområde – havsbad Sandviken, vilken härlig miljö.

Olle Häggström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan