Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Bussresa till Lofoten

Från Örnsköldsvik, med stopp för påstigning vid ett flertal platser i Västerbotten, startade resan mot Lofoten 11/8.

Detta är en läsartext.

Regnandet utanför påverkade inte den goda stämningen i Abramssons buss när guidning, historieberättande och önskelåtar avlöste varandra. Första dagsetappen avslutades i Fauske, en liten stad i Nordland fylke, mest känd för sin vackra och färgrika marmor.

Fina vyer.

Tidig avresa dag två för att nå färjan från Borgnes till Lødingen. Den mäktiga naturen blir nu påtaglig med fjordar, fjäll och vägtunnlar. Efter fortsatt bussresa mot Stokmarknes var det dags för dagens höjdpunkt, en båtresa med nya rederiet Havila. Ett konkurrerande bolag till Hurtigrutten med tystgående, utsläppsfria och batteridrivna fartyg.

Annons

Annons

Vindstilla med solen skinande blev båtturen en nära överjordisk upplevelse. Ljudlöst gled fartyget in i den 100 meter smala Trollfjorden samtidigt som havsörnar cirklade ovan de brant sluttande fjällväggarna. Dagen avslutades på hotell i Svolvær.

Trollfjorden.

Nästkommande dag anslöt guiden Isabelle, svenska med många års erfarenhet av att bo och arbeta i Norge. Vi åkte söderut på Lofoten med ett kort stopp i den pittoreska fiskebyn Henningsvær, utspridd över flera öar som numera kan nås via broar. Längre söderut besökte vi Lofotr Vikingmuseum, en rekonstruktion av ett tidigare hövdingahus. Till sist besöktes Reine, centrum för den lokala fiskeindustrin och helt säkert en av de vackraste orterna i Norge. Här avnjöts en mycket utsökt fiskesoppa i Gammelbua.

Vi lämnade Lofoten dag fyra via färja från Moskenes till Bodø. Direkt vid ankomst anslöt vår lokale guide Vebjørn i bussen. Guidningen förde oss till Saltströmmen, världens starkaste tidvattenström mellan två fjordar. Fyra gånger dagligen pressas miljontals kubikmeter vatten in och ut genom en smal och grund passage. Vid ankomst till hotellet avnjöts en trerätters middag.

Annons

Annons

Denna kväll, liksom tidigare kvällar, avslutades med trevlig musikunderhållning av (2/3) av Allan & Larzarna, duktiga fritidsmusiker från Ö-vik som var med på resan.

Sista resdagen hemåt i regnväder, spelade ingen roll. Nöjda resenärer hade fina minnen och naturvyer med sig i bagagen. Åsyn av örnar, älgar och ren kröntes av en björn som korsade vägen när vi var åter i Västerbotten.

Ett stor tack till den mycket professionella busschauffören Sandra Wiklund och den stängt positive och serviceinriktade reseguiden Lage Dahlquist.

Lena Åberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan