Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
S: Breddad rekrytering till högskolan behövs

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Grattis till alla er studenter som fått antagningsbesked för vidare studier på något av landets universitet eller högskola i höst! Mittuniversitetet antar 12 procent fler studenter i höst jämfört med 2022 och det är högre än rikssnittet på 4 procent. Meningen med vår politik är att ni ska blir ännu fler som kan gratuleras till sitt antagningsbesked och fler som kan starta sin resa mot sina drömmar.

Annons

Annons

Breddad rekrytering till högskolan är en viktig fråga för att öka mångfalden och jämlikheten i utbildningsystemet. Idag är det allt för vanligt att vissa grupper av människor inte har samma möjligheter att ta sig in på högskolan som andra. Detta kan bero på socioekonomisk bakgrund, hälsotillstånd, geografisk hemvist eller kulturella förhållanden. Det är dags att agera för att se till att alla har samma möjligheter att nå sina drömmar och potential.

Mittuniversitetet i Sundsvall.

Bild: Pontus Hellsén

Från regeringen får vi dock inga svar på hur vi ska komma till rätta med det här. Det behövs en vilja och färdriktning från politiken och var har egentligen regeringen sina svar? Det duger inte att som, SD-regeringen inte ha någon politik för att bredda rekryteringen till våra lärosäten. Vi har mycket högre förväntningar än så. När politiken uteblir skapar vi inte en ökad gemenskap och Sverige blir lite mindre som Sverige kan vara.

För att Sverige ska bli mer som Sverige behöver vi ett kunskapssamhälle som ger människor ökade möjligheter i livet. Det är ett samhälle som genom utbildning, forskning och innovation ger de rätta verktygen för människor till bildning och en god välfärd, verktygen som skapar fler jobb. Det är genom ett hårt arbete med att bredda rekryteringen på Mittuniversitetet som vi stärker regionen med kompetens och kunskap.

Anna-Belle Strömberg (S), riksdagsledamot från Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan