Annons

Annons

Annons

Pride

Insändare
M: Vi genomför livsviktiga förändringar – mer vill vi göra

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tillsammans med Öppna Moderaterna gör vi skillnad.

År 2019 skrev Anna Strandh Proos och Johanna Zidén från Moderaterna Höga kusten/ Kramfors en motion om hur homosexuella män diskrimineras från att lämna blod samtidigt när Sverige står inför rådande blodbrist.

En man som har haft sex med en annan man måste leva i celibat i 365 dagar för att bidra till ett viktigt behov i samhället. Det finns inga skäl för så rigida regler och en så diskriminerande tillämpning. Allt blod som doneras testas för att det inte ska medföra risker. Detta oavsett vem som lämnat blodet.

Pride i Örnsköldsvik 2021.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

Det handlar alltså inte om att vara homo- eller hetrosexuell. Det är dags att modernisera detta och öppna dörrar för fler att bidra och hjälpa till. Med detta yrkar vi att riktlinjer för att ge blodgivare skall ses över så att fler som önskar att hjälpa till får möjligheten på lika villkor.

Annons

Denna motion antogs senare på partistämman och nu blir den till verklighet.

Det är början på något mycket större, i flera år har homosexuella män diskriminerats när det kommer till att vara blodgivare just för att de lever i relation med män och detta trots att det råder stor blodbrist i hela landet.

Förra veckan kunde vi läsa om hur regeringen ger Socialstyrelsen genom sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson i uppdrag att möjliggöra för homosexuella män, precis som andra, i fast relation att lämna blod. Arbetet som nu skall påbörjas innebär att man jobbar för att införa individanpassad riskbedömning vid blodgivning med bibehållen patientsäkerhet. En stor vinst för HBTQi-samhället.

Mer vill vi göra.

Arbetet är långt ifrån färdigt, vi vill bland annat:

Se över adoptionslagen för samkönade par. I dag är den svenska adoptionslagen inte tillräckligt utarbetad för processen för samkönade par ska fungera bra. Vi vill därför att lagen ska analyseras på allvar och att man måste ta fram lösningar på hur samkönade par i praktiken ska komma ifråga som adoptivföräldrar.

Adoptionsorganisationer bör aktivt söka samarbete med länder som kan adoptera barn till samkönade par samt möjligheten till fler adoptioner inom Sverige.

Annons

Synliggöra unga HBTQi-personer i skolan. Det är inte alltid så lätt att vara ung i skolan och mer utsatta är Hbtqi-personer, vi vet att de löper större risk att bli utstött, och bli utsatt för mobbning samt medföljande psykisk ohälsa. Skolan måste bli bättre på bemötande och synliggörande av unga hbtqi-personer. Kunskap och kompetens måste stärkas hos alla yrkesgrupper i skolan. Sexualundervisningen behöver utvecklas och förbättras samt elevhälsan måste bli mer Hbtqi- inkluderande.

Vi ses på lördag, kom och gå för kärleken och allas lika rättigheter du med!

Linnéa Berggren, ordförande Moderaterna Örnsköldsvik

Jeanette Karlsson, gruppledare Moderaterna Örnsköldsvik

Anna Strandh Proos, Öppna Moderaterna Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan