Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Gränslöst utbud, sanna nyheter?

Sommarens sista semesterveckor passerar snabbt förbi. Många upplever en viss ångest över att ledigheten, snart slut, inte blev som planerat, dels på grund av inflationsspöket, som skaver i plånboken, men tråkigt nog ”måstegöralistan” som var allt för omfattande ännu en gång.

Detta är en läsartext.

Kurt-Göran Öberg.

Annons

Som pensionär med passerat bäst före datum, är det ganska lugnt året runt numera. Trist men skönt på samma gång. Det finns tid att reflektera över diverse händelser och minnen. Så här till exempel:

Jag satt framför tv:n, filmen som spelades upp på skärmen var en action med Arnold Schwarzenegger och Jamie Lee Curtis i huvudrollerna True lies = ”Sanna lögner”. Effekterna var spektakulära, en vild jakt i slutet av filmen och flygplansakrobatik mellan skyskrapor i Miami var skickligt manipulerande av Hollywoods drömfabrik för att roa oss. Och det vill vi ju bli – roade av den fiktiva värld som filmen spelar upp. En verklighetsflykt, för att rensa i våra vardagsbekymmer. Lätta på jäktet, då kan det vara skönt att fly in i filmens underbara” hemskheter och låta de egna verkliga spörsmålen bli en fråga som får gälla morgondagen.

Annons

Annons

Dagen efter lyssnade jag på lokala nyheter från Västernorrland. Som vanligt kretsade nyheternas innehåll kring trafikolyckor, båtfylleri, misshandel och inbrott. Med andra ord bara eländes elände som Lars Ekborg framförde i en sketch som blivit en klassiker för flera decennier sedan.

Vi blir dagligen matade genom medierna med timmar av nyheter. Ibland slås jag av journalisters uppfinningsrikedom i intervjuer av inbjudna gäster som orerar kring ämnen, där uppenbarligen inget mer finns att belysa. Då kommer slutklämmen, frågan som skall ge kristallklara svar. En fråga som i sig försöker beskriva innehållet i den tomma påse som genialt framförts av revyoraklet Hasse Alfredsson i pastor Janssongestalt. Vi nyhetskonsumenter känner oss ofta lurade på den konfekt som saknats i den tomma påsen. Då blir program som ”Uppdrag granskning” något av en revansch för den lilla människan i storebrorssamhället.

Det evinnerliga ”jämmer & eländesyndromet” som sköljer in i våra hörselgångar, dränerar vår förmåga att tro på framtiden. I synnerhet nu då bränder, krig och ett kriminellt klimat och oron kring koranbränningar triggar oss. Hur blir det längre fram? Listan med frågetecken kan göras lång! Kommer skolan att finnas kvar på din ort? Kommer morfar få hemhjälp, trots besparingskrav från prioriterande byråkrater? Blir diesel- och bensinpriset ännu högre? Vågar politikerna ta tag i elpriskaoset? Klarar du räntehöjningen på villalånet? Får du behålla jobbet, eller kommer din arbetsplats att flyttas av ”globaliseringsmaffian” till något låglöneland? Kan vi drömma om ett mänskligare samhälle trots alla ohyggliga nyheter – och vilka är sanna?

Fjärrkontrollen ligger där lockande – kanalutbudet är gränslöst. Det är befriande att vända verkligheten ryggen och smita ifrån. Vem vill se och höra om mord och misshandel och brott i vår närhet, när vi kan få det serverat som underhållning på film?

Kurt-Göran Öberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan