Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Brända Taket har varit på turné

Sjumannabandet Brända Taket från Bredbyn med Gunnar Säfsten, Magnus Edholm, Roger Franzén Nilsson, Jonas Säfsten, Lasse Engman, Thomas Sundberg och solisten Kristin Berggren har varit ute på en sommarturné.

Detta är en läsartext.

Brända Taket, från vänster Roger Franzén Nilsson keyboard. Jonas Säfsten gitarr, Thomas Sundberg trummor, Gunnar Säfsten, Lasse Engman elbas och Magnus Edholm gitarr i Forsån, kan sin Totta Näslund.

Annons

De började en solig dag 14 juni på Kubbe IP, för att hamna på en visfestival i Norrfällsviken 8 juli. Sedan blev det i rask följd Gideågården på en musikfest 22 juli, Brynge vid Alberts bod 24 juli och så avslutningen 25 juli dit de kommit lätt på sne och undrade vart man hade kommit. Jo, till Forsån utanför Västerhus vid den idylliska vattenkvarnen inne i skogen, där ett 60-tal musikdyrkare satt i sluttningen och förväntansfullt inväntade det legendomspunna bandet.

Det kändes tryggt med att Gunnar Säfsten på sitt oefterhärmliga sätt drog i gång kvällen med ”Mitt liv är nu”. Sedan dröjde det inte lång stund innan små lustigheter började hagla på scen, där måltavlan var Gunnar Säfsten, som hade svar på tal. Nåja, som en räddande ängel gjorde Kristin Berggren entré med Lisa Ekdahls ”Benen i kors”, samtidigt som hon kärvänligt bligade på Gunnar Säfsten som satt bredvid henne på sin farfars stol. Amatörbandet är bemannat med idel proffsiga musiker, som trivs och har kul tillsammans, så på min fråga om de hade haft något kul i sommar, fick jag ett öronbedövande JAAAA till svar.

Annons

Annons

Gunnar Säfsten, som sjöng ”Mitt liv är nu” hade ett liv nära Totta Näslund (dog 2005) med lång ömsesidig vänskap.

Nu när turnén är över, så tänker man börja att samla in material till en ny skiva, att ge ut i höst. Det är ju ett tag sedan (2019) förra skivan Slitna Skor kom, så nu är det dags att komma till skott där idéer och uppslag finns i överflöd.

I Forsån var det till stora delar en ny publik, som nåtts av ryktet att Brända Taket är mycket bra på att gräva i Totta Näslunds efterlämnade sångrepertoar. Publiken fick höra många fina tolkningar ur den stora låtskatten, dit man nu lagt Kosters Klippor som blir så drömsk med duetten mellan Gunnar Säfsten och Kristin Berggren. Den Röda klänningen spexar sig bandet igenom och situations anpassar efter den klänning Kristin bär.

Kristin Berggren och Magnus Edholm sjunger så bra tillsammans. Magnus har skrivit texter till amerikansk musik.

Alla i bandet är värda beröm och viktigast av alla är nog den före detta stockholmaren och basisten Lasse Engman. Gitarristen Magnus Edholm skriver texter till amerikanska melodier, som passar Kristin Berggren, som hand i handske. Magnus fick ihop tangon Slitna skor på en kafferast. Spjuvern Roger Nilsson som har en räv bakom varje öra trakterar en hel drös av instrument. Trummisen Thomas Sundberg är tryggheten själv och gitarristen Jonas Säfsten växer hela tiden. Med andra ord ett slitstarkt band, utan någon enda svag länk

Kjell Larsson

Största delen av publiken hade lockats till Forsån för att för första gången stifta bekantskap med Brända Takets musik.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan