Örnsköldsviks flygplats är orimlig att hålla öppen oavsett vart pengarna skulle hamna om man sålde den. Men precis som skribenten innan mig skriver. 30 miljoner för 87 000 passagerare per år – det är 344 kr per passagerare. En väsentlig del av en flygbiljett för en privatperson.
Bäst vore såklart den lösning som (för typ 100 år sen) diskuterades med delad flygplats i Nordmaling, med anslutning direkt till Botniabanan. Men den lösningen lär vi tyvärr aldrig se. Anledningen är troligen ekonomisk och att båda orternas politiker ser någon typ av prestige att hålla fast i den lokala flygplatsen. Trots att flygplatsen i Umeå är i vägen och den i Örnsköldsvik är för liten för att trafikeras.
Annons
Annons

Umeå flygplats.
Bild: Ingmar Reslegård
Det tar 50 minuter till Umeå med tåg, säg en timme med transfer från Umeå C till flyget. Det tar 30 minuter till flygplatsen i Örnsköldsvik med bil.
Vidare tar det Amapola 70 minuter ned till Arlanda från Örnsköldsvik medan SAS och Norwegian gör samma resa på en timme från Umeå. Skillnaden blir som bäst 30-35 minuter till fördel Örnsköldsvik (i ren restid).
Visst, tåget kostar 148 kr per person. Örnsköldsviks kommun skulle kunna subventionera hela tågresan för dem med flygbiljett. Kostnaden skulle hamna på cirka 11 miljoner årligen istället för 30 miljoner till flygplatsen. Sannolikt skulle man dock kunna förhandla ned priset rätt rejält.
På så vis subventionerar kommunen miljövänliga alternativ. Vidare får SAS och Norwegian fylla ut sina flygplan bättre. Med betydande passagerarökning både för Umeå Flygplats och Norrtåg säkerställer och förbättrar man resande i hela området.
Vidare får man åka betydligt bättre flygplan från Umeå. Det är fler avgångar och större mer pålitliga bolag som flyger. Man slipper leta nytt flygbolag till Ö-viks flygplats vartannat år. Flygplatsen i Umeå är också solklart bättre än Örnsköldsviks flygplats. För att inte tala om servicen kring SAS och Norwegian. På fem minuter hittar jag inte ens vart man bokar med Amapola.
OER dēlenda est.
Plutte